De Nederlandse Chantal Acda woont al bijna een decennium in ons land en wist zich in tussentijd een beperkte reputatie te vergaren met haar band Chacda. In 2006 bracht ze onder het pseudoniem Sleepingdog het solodebuut 'Naked in a Clean Bed' uit, een plaat die bestond uit intimistische luisterliedjes die ze in haar kelder had opgenomen. Twee jaar na datum is het de beurt aan 'Polar Life' om de wereld te vergasten op fijn versneden melancholie van de bovenste plank.

Acda reist vaak naar IJsland en de invloed van dat ongerepte eiland is duidelijk te horen op 'Polar Life'. Net als Sigur Rós bedient Sleepingdog zich immers van weids totaalgeluid, zij het met een iets minimalistischer inkleding. De breekbare vocalen van 'Prophets' drijven voort op een zalvende pianomelodie die vergezeld gaat van subtiele strijkers en spaarzame elektronische accenten. 'The Sun Sinks in the Sea' blijkt een muzikaal opus van bijna zeven minuten, waar de stem enkel ondersteund wordt door cerebrale pianoaanslagen en een fijnzinnige orkestratie. De piano staat dus meestal centraal, maar op het triumviraat 'Sunshine Daylight', 'When It Lies' en 'Alleys' mag de gitaar de dans leiden. Het is een welkome verademing, want bij dit soort ingetogen platen loert het gevaar van de eentonigheid steeds om de hoek. Voorts geen kwaad woord over 'Polar Life': Acda weet zich het beperkte instrumentarium perfect eigen te maken en zorgt meermaals voor hartverscheurende taferelen.

ADHD-lijders zullen 'Polar Life' onmogelijk kunnen uitzitten, maar al wie zich graag wentelt in een warm dekentje van weemoedigheid is aan het juiste adres. Sleepingdog specialiseert zich in onverdroten tristesse die even tragisch als hartverwarmend uit de hoek komt. Dit is de ideale soundtrack voor een eenzame zondagavond.

Meer over Sleepingdog


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.