Op 'Sonate Mix Dwarf Cosmos' is Susanna Wallumrød terug te vinden zonder haar kompaan van de Magical Orchestra, Morten Qvenild. Op deze soloplaat zijn twaalf eigen composities te vinden, in tegenstelling tot haar coverplaat 'Melody Mountain'. In dat opzicht is 'Sonate Mix Dwarf Cosmos' moeilijker te absorberen. Wallumrøds stem is even breekbaar en de muziek is nog steeds ijzig mooi, maar doordat de begeleiding nog verder wordt ontdaan van franjes en er weinig herkenningspunten overblijven, ontstaat er een wankele sfeer waarin de luisteraar in moet mee willen gaan. De kaalheid van de nummers eist dan ook dat tekst en melodie zichzelf overstijgen, wat, vooral tekstueel, niet altijd even goed lukt.

'For You' is zo bijvoorbeeld een erg introspectief nummer waarin de begeleiding tot een naakte orgelmantra is herleid. Wallumrøds kristalheldere timbre komt prachtig naar buiten, maar ze slaagt er niet in een sterke melodie neer te zetten. Doorheen heel het nummer blijft haar zang eerder onbezield en de begeleiding te flets. En met een aaneenrijging van zinnen als All My Love is For You My Dear zit er inhoudelijk ook niet te veel spannends in. Ook 'We Offer' en 'Traveling' zijn in het zelfde bedje ziek.
Op nummers als 'Hang Out', 'Demon Dance' en 'People Living' is de Noorse dan weer magistraal en kruipt haar betoverende stem onder de huid. Op 'Demon Dance' slaagt ze er in om een nachtelijke sfeer neer te zetten met een jazzy inslag. Nooit plooit Wallmurød zich in een herkenbare structuur, maar ontwikkelt de donkere stilte die uit de verwrongen basmelodie straalt. Wallmurød brengt hier haar verhaal ingetogen. Nergens doet ze emotionele uitvallen naar de hoogte, maar zet een kronkelende, onthaaste melodie neer die de luisteraar wegneemt van de wereld. In 'Hang Out' balanceert haar glaciale stem moeiteloos op elke lettergreep die ze zingt. Haarzuiver klimt ze naar breekbare hoogtes om zich plots te laten vallen. Wanneer het orgel dan met enkele spaarzame noten en arpeggio's een dreigende stilte creëren, is het in spanning afwachten tot Wallmurød deze zal doorsnijden. 'People Living' vertrekt iets speelser in de begeleiding en bevat zelfs een ouderwets refrein, maar ook hier stelt de zangeres de katharsis oneindig uit. Nooit klinkt de Noorse getormenteerd of kwaad. Ze blijft balanceren op het breekbare feeërieke. 'Lily' toont de vocale kwaliteiten van Wallumrød in hun volle ornaat. De zangeres zet zacht neuriënd in met een geruststellende stem om dan de ijle hoogtes op te zoeken. Haar woorden trillen zachtjes en ze glijdt elegant van noot naar noot.

'Sonate Mix Dwarf Cosmos' is geen success over de hele lijn, maar wie de tijd neemt om mee te zweven door de verstilde wereld van Susanna Wallumrød, zal ongetwijfeld ontroerd thuis komen. Het is een erg persoonlijke plaat, die best niet met te veel mensen tegelijk wordt beluisterd. Het beste moment is dan ook een koude winteravond op een zolderkamertje terwijl ijskristallen op het raam verschijnen.

Meer over Susanna


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.