Een groter contrast kon niet bestaan. Een grimmige en luidruchtige Vlaamse band die zich als arty punkers gedraagt tegenover de steenrijke Duits Joodse bankiersfamilie die verwijst naar de gekozen bandnaam. Dat soort grappen valt wel door te trekken bij de gasten van The Rott Childs die met hun debuut vol hakkende noise- en artrock niet enkel de luisteraar voortdurend op het foute been zetten, maar tegelijkertijd nog eens stevig tegen de schenen stampen ook.

Het is een kunst op zich: zowel muzikaal keet schoppen als muzieklieveling zijn. Want dat laatste hoort ook bij The Rott Childs, een kwartet dat bestaat uit leden van El Guapo Stuntteam, Rise and Fall en Mauro. Deze referenties geven trouwens ook aan waar ‘Riches Will Come Thy Way: a Musical’ toe leidt: mathematische, hoekige gitaarstructuren, schreeuwende emopartijen en een dosis energie die een mens omver blaast.

Tegelijkertijd houden The Rott Childs van songs met een sterke – zij het wat verscholen – melodie en een gezonde dosis humor en lyriek, die bijvoorbeeld terug te vinden is in de maatschappijkritische songteksten (“I see the sun settle down, making way for endless nights. We make a mushroom cloud. Allright make the grounds go quake”). Of wat dan te denken naar het zelf in elkaar geknutselde, rommelige artwork van het tekstboekje dat fel afstaakt tegen de dikke rode doos met sierlijke gouden letters die rond dit schijfje zit? Maar ook op muzikaal vlak mag er gerust geglimlacht worden. Het instrumentale ‘Secret Handshake’ opent als een Beachboysnummer onder hoogspanning waarvan al snel de zekeringen springen en voorganger ‘Diamond in My Pocket’ blijkt een heus Rott Child-anthem met een lekker vet John Spencer-achtig bluesrockmotief als basis.

Vette baslijnen, luidruchtig speeddrumwerk en gitaren die afwisselend scheuren en aangetrokken worden lijken hun eigen structuren te verzinnen en voortdurend van gedachte te veranderen. Maar de rekening blijft toch steeds kloppen. The Rott Childs presenteren dan ook wiskunde van een hoog niveau.

The Rott Childs wordt vaak in één adem genoemd worden met Drums Are for Parades, maar over de volgorde van opsomming mag toch duchtig gediscussieerd worden. In elk geval is ‘Riches Will Come Thy Way: a Musical’ een erg energieke plaat die blijft verrassen en heerlijk blijft rommelen, zelfs na verschillende luisterbeurten.

Meer over The Rott Childs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.