Af en toe rijzen er uit de Vlaamse klei pareltjes op waarvan het haast niet te geloven is dat ze werkelijk uit deze bruingrijze massa afkomstig zijn. De vierkoppige indierockformatie The Sedan Vault is zo'n juweeltje. Opgestaan uit de ruïnes van Mawkish laten ze door elk facet van hun sieraad een ander muzikaal licht vallen en het geheel toont op die manier een wijd spectrum dat reikt van postrock over emocore tot zelfs techno. Hun debuutalbum 'Mardi Gras of the Sisypha' telt zes uitmuntende nummers die overlopen van de postmodernistische originaliteit.

De thematiek van het album draait rond drie personages die aan een beklemmende omgeving proberen te ontsnappen. In die context worden trouwens zowel Bagdad als Brussel beschreven, temidden van een hoop andere intertekstualiteit. Gevatte zinsneden als "Save me from Beckett, save me from Thom Yorke" zijn schering en inslag. The Sedan Vault toont zich een meester in de plotse afwisseling tussen rustige mijmeringen en chaotische uitbarstingen. Bizarre ritmes en intelligente maatwisselingen gaan hand in hand met wispelturige melodielijnen die door de grote sprongen wel eens aan The Mars Volta doen denken. Een tweede verwijzing naar die groep zit in het spelen met effecten en de noise tussen de tracks. Ook al lijkt het soms alsof de nummers bestaan uit een aantal willekeurig aaneengeregen fragmentjes, toch is er overal een duidelijke structuur in terug te vinden die uitstekend bij elkaar geslagen wordt door drummer Johan Buyle. 'Black waltz in white shoes' is zo bijvoorbeeld evenwichtig gestructureerd en geeft een mooi beeld van de verschillende aspecten van de muziek van The Sedan Vault: rustige delen wisselen af met stevige uitbarstingen die nu eens aangekondigd zijn en dan weer op het minst verwachte moment komen. De synthesizers dompelen dat geheel dan onder in een interessante atmosfeer terwijl de gitaar af en toe experimenteert met piepgeluiden en de stemmen variëren tussen zingen, declameren, schreeuwen en vervormd rondzweven. 'Read Demonologies' sluit het album af met een bizarre techno-outro.

'Mardi Gras of the Sysipha' is een album waar een fascinerende duisternis van uitgaat. Het obscure artwork van Erik Valenteyn en de verhalende lyriek dragen ook hun steentje bij tot die sfeer. Een opwindende afwisseling vormt de basis van ieder nummer en elk moment is er wel iets boeiends te horen. The Sedan Vault slaagt erin samenhangende muziek te maken terwijl ze de rijke invloeden die ze hebben toch nog uitvoerig ten toon te spreiden. Een bekoorlijke nieuwe telg voor het Belgische Funtimelabel.

Meer over The Sedan Vault


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.