Het is een behoorlijk drukke tijd geweest voor het vaderlandse hard/metalcorecombo The Setup. Na twee verschroeiende albums ('The Pretense of Normality' en 'Minister of Death') besloot vocalist en brulboei Dries om te stoppen. Gitarist Andries Beckers nam dan ook de bas ter hand bij Born From Pain en zit nog steeds bij Diablo Blvd. En toch slaagt dit vijftal erin om tussendoor een bijzonder potige mini in elkaar te boksen die alweer laat horen waarom The Setup zo'n verdomd goeie band is.

Voornaamste wijziging zit hem natuurlijk in de vocalen van nieuwe strot Kris Deweerdt. Hij heeft een iets minder ruige stem, maar klinkt wel hyperkinetischer en vooral schriller dan zijn voorganger. Hij kan zowel op geluid als op uiterlijk haast gezien worden als de hardcoreversie van Thomas Lindberg (At the Gates): eenzelfde, bijna hysterische zangstijl die oh zo herkenbaar is en verdraaid goed werkt. Voor het overige is er aan het bandgeluid van The Setup weinig gewijzigd. De betonnen mokerriffs van Andries en Rafael Balrak zijn nog steeds overduidelijk aanwezig en de kloeke polsslag van drummer Serch Carriere en bassist Michiel Van Steen houdt het geheel netjes recht. Wie twijfelde of The Setup nog wel pakkend kon klinken met een nieuwe frontman, wordt met opener 'This Blood' finaal van de spreekwoordelijke sokken geblazen. Het is echter 'Triumph and Tombstones' dat deze keer met de prijzen gaat lopen, dankzij een paar gitaarpartijen en melodieën die zich genadeloos in de gehoorgang nestelen.

The Setup heeft duidelijk nog al zijn kruit niet verschoten en dat is maar goed ook. Als er immers de laatste jaren een beloftevolle band is opgestaan uit België, dan is het deze wel. Bruut zonder té overdonderend te willen zijn, gewiekst bij het gebruik van melodieën, rauw en overtuigend op elk moment: dat is waar The Setup voor staat.

Meer over The Setup


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.