Het heeft even geduurd, maar een van de Belgische hardcore trotsen The Setup heeft een nieuw album klaar en wat voor één! De groep opereerde altijd al op de scheidingslijn tussen punk, hardcore en metal maar op deze laatste is iets resoluter de kaart van klassieke hardcore getrokken, wat maakt dat 'This Thing of Ours' geweldig goed wegluistert en een paar instant klassiekers herbergt.

Dat de heren van The Setup al jaren bijzonder hard werken aan de weg is een publiek geheim en het valt te hopen dat ze nu eindelijk ook internationaal de erkenning krijgen die ze verdienen, want wat de band hier laat horen, is van een grote klasse. Het begint al met de productie, die glashelder klinkt zonder aan kracht in te boeten. Dat betekent zoveel als dat de instrumenten allemaal mooi hun plaatsje hebben gekregen in de totaalsound, maar dat het geheel nog steeds de nodige ballen heeft om het haar van het aangezicht te blazen. Links en rechts doet The Setup nu iets meer denken aan een klassieke New Yorkse hardcoreband gemixt met wat moderne harde punk genre Comeback Kid, maar dan zonder een doorslag te worden. Met andere woorden: The Setup heeft nu mogelijkerwijs iets duidelijker links naar de grote voorbeelden, maar doet er vervolgens wel zijn eigen ding mee.

De zang is iets minder hysterisch geworden tegenover vroeger, maar dat komt alweer de songs ten goede. Maar er hoeft niet getreurd te worden: The Setup is verre van een platte popband geworden. Zo beuken 'Burn', 'Dead Weight' of 'Walking Blind' nog altijd de vullingen los uit de tanden. Vooral die laatste song is toegankelijk dankzij wat meer melodie en obligate samenzang, maar dat neemt niet weg dat het gaat om een oorwurmpje dat zich genadeloos in de gehoorgang nestelt om daar dagenlang te blijven hangen.

Wie vandaag de dag klassevolle hardcore zegt, kan quasi niet anders dan The Setup vermelden. De band blijft groeien, weet op een degelijke wijze melodie en agressie te versmelten en schrijft daarnaast nog eens nummers die blijven hangen. Wat moet een mens nog meer hebben?

Meer over The Setup


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.