Na het vertrek van frontman annex brulboei Dries Olemans zag het er even niet goed uit voor The Setup. Met Kris De Weerdt (eerder al bij Officer Jones and His Patrol Car Problems) werd echter snel een waardige vervanger gevonden en de Antwerpenaren bleven dan ook niet bij de pakken zitten. Na 'The Pretense of Normality' (2005) en 'Minister of Death' (2007) is 'Torchbearer' een derde onvervalste mokerslag op rij.

Net als Hatebreed slaat The Setup probleemloos de brug tussen metal en hardcore, met dien verstande dat het hier niet gaat om inspiratieloze metalcore of gladde emo. 'Torchbearer' zweert bij verschroeiende riffs, donderende bassen en monumentaal drumwerk: daar is geen speld tussen te krijgen. De old school hardcore van 'Hostile Eyes' wordt aangelengd met melodische gitaaraccenten en meerstemmige schreeuwzang die het geheel van extra diepgang voorzien. Meer dan 1 minuut en 19 seconden heeft het furieuze 'Dust of Ages' vervolgens niet nodig om zijn luisteraars volledig murw te slaan. The Setup zal nergens meer gas terugnemen: van het groovende 'Misanthrope' tot de afterbeat van 'One of Wolves' blijven verzengende riffs, dubbele basdrums en verpulverende breaks in het rond vliegen. De epische afsluiter 'Endnote: The Rising' koppelt politieke quotes van George Bush en Barack Obama aan een zinderend schouwspel met de profetische conclusie: "We as a people / Will get there".

'Torchbearer' heeft de impact van een voorhamer op een blote schedel en staat garant voor ruim een half uur compromisloos beuken van het hoogste niveau. Vernieuwend is de plaat nauwelijks te noemen, maar The Setup kan moeiteloos wedijveren met alle grote namen in de hardere sector. Laat de overrompeling beginnen!

Meer over The Setup


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.