Tigersmilk bestaat uit cornettist Rob Mazurek (vooral bekend van de verschillende Chicago Underground constellaties), bassist Jason Roebke (Terminal 4, Fred Lonberg-Holm Trio) en drummer Dylan van der Schyff. 'From The Bottle' is hun tweede release en een loepzuivere registratie van een improvisatieconcert op 4 november 2003 in de Empty Bottle club in Chicago.
Mazurek staat bijzonder scherp te spelen. Zijn gevarieerde speelstijl is er een van uitersten; de ene keer blaast hij acrobatisch spervuren van korte noten om dan plots beheerst langere noten aan te houden. Evengoed staakt hij zijn uitbundige capriolen om uit te pakken met zuivere, melodieuze Miles Davis-achtige cooljazz. Daarnaast bedient Mazurek zich ook nog af en toe van zijn laptop en elektronica om zijn aandeel in de improvisaties bij te kleuren met abstracte klankkleuren (drones en ruisklanken). Van der Schyff mept, tikt, roffelt, schraapt en wrijft bedrijvig en attent een breed klankenpallet uit zijn drumstel. De ene keer druk roffelend met een vaak zeer droge, gedempte klank, dan weer uithalend met spaarzame, galmende slagen. Moeiteloos ontwikkelt hij kabbelende, complexere percussiepatronen, maar hij mengt zich vooral nadrukkelijk in de gezamenlijke improvisaties. Roebkes' spel is eerder sober. Wanneer uit de improvisaties sfeer en/of ritme ontstaat scoort hij hoge punten door deze ontwikkeling met knap, spaarzaam en zorgvuldig overwogen baswerk te onderstutten. De derde improvisatie is hier een mooie illustratie van. Die start uitbundig met Mazurek die – in 'Don Cherry-mode' – een soort statement blaast terwijl Van Der Schijf heftig roffelend volgt. Gaandeweg transformeert de improvisatie door Roebkes' sober geplaatste noten in een spannend bedachtzaam ritme.
Bij het uitwerken van de improvisaties worden de mogelijkheden zo breed mogelijk gehouden en is er ruimte voor al dan niet abrupte koerswijzigingen die de improvisaties plots de andere kant opsturen. Daarbij transformeren ijle en aftastende passages spontaan in meer ritmische en melodieuze jazzy stukken en omgekeerd. Dit is het geval in de eerste improvisatie: het vrije geïmproviseer van Mazurek en Van der Schyf wordt doorkruist door Roebkes basspel die beide muzikanten aanzet tot bezinning. Hieruit ontwikkelt zich een donker subtiel ritme met knap drumwerk dat rijk gekleurd is met cimbaal- en belklanken. Evengoed deinen heftigere passages uit in meer minimale klankexploraties. De heren houden de improvisaties vaak vrij sober waarbij ze ruimte laten voor stilte en bezinning. Deze 'alles-is-mogelijk'-benadering heeft echter als keerzijde dat het soms wat lang duurt voor de muzikanten mekaar vinden. Soms krijg je de indruk dat het trio voor een kruispunt van mogelijkheden staat en iets te lang moet discussiëren alvorens eensgezind een weg in te slaan. Maar zelfs die discussie op zich is ook al boeiend en eigen aan de risico's van vrije improvisatie.

Meer over Tigersmilk


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.