Niet dat hun samenwerking zo verrassend is als Aerosmith en Run DMC destijds, maar als Tortoise en Bonnie 'Prince' Billy (door zijn moeder Will Oldham genoemd) samen een plaat maken, mag dat op zijn minst opmerkelijk heten. En gelukkig is de combinatie van de post-rockers en de man met de hartverscheurende stem geslaagd. Tien covers worden door hen netjes bewerkt.

De uitschieter is 'Pancho', een aangrijpend nummer waarin Will Oldham samen met een vrouw zingt, wat in combinatie met een xylofoon het geheel een opgewekt tintje geeft. Het komt op de rest van de plaat niet meer voor. Ook 'Cravo e Canela' is een uitstekende bewerking. De zachte trompet geeft het nummer een jazzy inslag en maakt er een aangename luisterervaring van. De cover van Springsteens 'Thunder Road' laat Oldhams stem helemaal tot zijn recht komen en is dan ook een emotionele song, die ingetogen begint, maar uiteindelijk toch aan kracht wint. Ook 'That's Pep!' hoort nog net bij de betere nummers dankzij een strakke beat die gekoppeld wordt aan een relatief snel tempo en gecombineerd wordt met een sterke songstructuur. Dan komen echter de pijnpunten van 'The Brave and the Bold' boven. Het album mist de nodige samenhang door het steeds wisselende karakter van de songs, gaande van speels tot psychedelisch. Hoewel 'Cavalry Cross' zeer natuurlijk gespeeld wordt, lukt het de artiesten niet helemaal om hun ziel in de nummers te leggen, zoals het gitaargetokkel in 'Daniel' duidelijk maakt. Die cover mist samen met een paar andere de nodige pit om te overtuigen. 'Love Is Love' speelt zich af tegen een achtergrond van noise, maar kan eigenlijk alleen maar als saai omschreven worden.

Gelukkig kan het album als geheel meestal wel boeien, maar zonder al te veel toegevoegde waarde blijven de covers iets te oppervlakkig. Fans van Bonnie 'Prince' Billy kunnen echter hun hart ophalen. Tortoise-liefhebbers zullen iets minder hun gading vinden, maar er is niets mis met het verkennen van nieuw terrein.

Meer over Tortoise & Bonnie 'Prince' Billy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.