Enkele jaren geleden bundelden Trio 3 en pianiste Geri Allen de krachten voor het album ‘At This Time’. Oliver Lake (altsax), Reggie Workman (contrabas) en Andrew Cyrille (drums) hadden in hun 25-jarig bestaan als trio wel vaker met pianisten samengewerkt, o. a. met Irène Schweizer en Marilyn Crispell, maar in Geri Allen vonden ze een meer structurele samenwerkingspartner. Twee jaar na ‘At This Time’ breiden de vier namelijk een vervolg aan hun gezamenlijk verhaal, met een concertreeks rond de enige echte “First Lady of Jazz”, Mary Lou Williams.

Er zijn natuurlijk wel meerdere vrouwen die deze titel in de loop van de jazzgeschiedenis kregen opgespeld, maar dat waren eigenlijk uitsluitend zangeressen, met als bekendste voorbeeld Ella Fitzgerald. Mary Lou Williams was echter geen zangeres maar pianiste. Naast een groot talent aan het klavier was ze tevens een uitstekend componiste en een voortreffelijk arrangeur, wat ze onder meer heeft bewezen in dienst van Duke Ellington, Benny Goodman en Tommy Dorsey. Haar glorietijd speelde zich voornamelijk af tijdens de swingperiode maar tot in de jaren zeventig (met gedurende de jaren zestig weliswaar een lange tijd waarin ze vooral religieuze muziek componeerde) zou ze als pianiste nog grote successen oogsten, met in 1977 onder meer een opvallend duoconcert aan de zijde van avant-gardist Cecil Taylor in Carnegie Hall.

De leden van Trio 3 en Geri Allen hebben elk op hun manier een band met de in 1981 overleden Williams en haar muziek. Zo speelde drummer Andrew Cyrille in het begin van zijn carrière nog in een van haar bands en hielp hij de pianiste bij haar projecten voor kansarme muzikanten, terwijl Geri Allen in de jaren negentig de rol van Mary Lou Williams vertolkte in Robert Altmans film ‘Kansas City’. De vier brengen op ‘Celebrating Mary Lou Williams’ hun versie van enkele bekende Williams-composities, zoals de boogie-woogie ‘Roll’Em’ en ‘What’s Your Story, Morning Glory’. Dat ze daarbij al eens durven afwijken van het origineel was natuurlijk te voorspellen, de leden van Trio 3 staan niet voor niets bekend als nakomelingen van het freejazztijdperk.

Desalniettemin tonen de vier veel respect voor het oorspronkelijke materiaal en ‘Celebrating Mary Lou Williams’ is dan ook veel minder “free” dan ‘At This Time’. De meest intense improvisaties vinden plaats tijdens de brugjes van of naar het refrein, zoals in ‘Blues for Peter’, en op zulke momenten is het vooral aan Oliver Lake om zijn duivels te ontbinden. De altsaxofonist blaast zoals altijd met een immense kracht en lijkt op 69-jarige leeftijd nog steeds een paar maten te groot voor zijn instrument. Ook Geri Allen krijgt de nodige soloruimte maar het is Andrew Cyrille die zich meer nadrukkelijk in de kijker speelt met een ouderwetse roffelsolo in het lange ‘New Musical Express’.

Een van de leukste stukken op het album is het aanstekelijke ‘Intermission’, een door funk geïnspireerde compositie die Williams schreef in de jaren zeventig. De groep laat zich hier gedurende acht minuten meevoeren op het strakke ostinato van Reggie Workman en komt voor een zeldzame keer helemaal los, met onder meer intense solo’s van Lake en Allen. Ook ‘Roll’Em’ brengt uiteindelijk nog de vlam in de pijp, maar de afsluitende track valt veel te snel stil met een bassolo van ettelijke minuten waardoor de luisteraar op zijn honger blijft zitten.

Dat gevoel blijft jammer genoeg ook na afloop overheersen. Het tempo is algemeen gezien wat te gezapig om de spanning lang genoeg te kunnen vasthouden en eigenlijk zijn de bewerkingen van de Williams-composities ook niet bijster bijzonder. Ondanks de veelbelovende opzet en een hoop leuke en interessante momenten, leveren Trio 3 en Geri Allen dan ook geen memorabel plaatje af.

Meer over Trio 3 + Geri Allen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.