In een vorig leven schuilden The Glimmers of Glimmer Twins nog achter pseudoniem Mo & Benoelie: een leven dat ontstond in tijden waarin termen als 'elektronic body music', 'new beat' en 'Boccacio' ons landje wereldwijd hip maakten. Geen wonder dat dit Gentse duo in zijn lange loopbaan dus een erg rijke muzikale bagage heeft, wat te merken is aan de talloze Fabric, Culture Club en Dj-Kicks-verzamelaars die het inmiddels afleverde. Uiteindelijk hebben de Glimmers zich nog eens toegelegd op het samenstellen van een nieuwe Eskimo-mixplaat. Ze vullen daarmee een gat van zo'n kleine vijf jaar stilte na volume 4. Het hoeft dus niet te verbazen dat oud en nieuw zichzelf moeiteloos aanvullen in deze hippe, eclectische en erg dansbare cd.

De cd begint in de 90's met de prachtige Primal Scream klassieker 'Loaded'. De legendarische woorden "We wanna be free and we wanna have a good time / we wanna get loaded" zijn dan ook al talloze keren opgepikt door tal van dj's. Met Shirley Bassey ('Slave to the Rhythm' in exclusieve Glimmers Dub versie) en The Venus Gang duikt de plaat aanvankelijk nog meer het verleden in. Vanaf dan vliegen The Glimmers echter in de hedendaagse muziek. Dankzij een loedervette Moroder-orgellijn swingt 'All My Friends' van LCD Soundsystem de pan uit. Herb Albert en Mac Attack doen vervolgens iets met veel percussie, exotische ritmen en funky tunetjes: niet meteen de meest memorabele, maar wel lekker hippe momenten in deze mix met een vette knipoog naar de eighties. In de vijftien tracks die hier op volgen, is een rode draad moeilijk te ontwarren, buiten het feit dat dansbaarheid belangrijk blijft. Van Arabische hitpop ('Fata Morgana' van de Dissidenten), new beat (Glimmers' mix van Pop Dell' Artes 'Querelle') tot droge elektro ('Kiss Me' van de heren zelf): grenzen zijn ver te zoeken. Echt bekende dingen komen niet meer aan bod, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Met een zwoele 'Fantasize Me' van Pleasure Pump (die basgroove en die vrouwenstem!) en de sexy, diepe baslijn van het wave-achtige 'Warning' van Tussle zit het hier allemaal meer dan goed. Als extraatje wordt het heerlijke 'Somewhere in Arabia' van The Caravan toegevoegd dat de hoogdagen van de new beatperiode weer oproept en daarmee is de cirkel mooi rond.

Bekende dj-duo's die een verzamelplaat op de markt gooien die een breed scala dancehits uit een ruime periode behandelt, is absoluut geen nieuw gegeven. The Glimmers weten echter duidelijk waar ze mee bezig zijn en openen hier herkenbaar, om vervolgens mooi hun eigen weg te gaan. Deze verzamelplaat straalt, net als zijn voorgangers, zowel een hoge dansfactor als een aangename luisterbaarheid uit. Dankzij een voortdurend ontspannen karakter en een constante verhaallijn die zich niet bezondigt aan overtollige hoogte- of dieptepunten is dit plaatje bedoeld om lang in de speler te blijven zitten. Laat dit een oproep zijn om 'Volume 6' iets sneller uit te brengen!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.