Na het succes van de eerder verschenen compilatiecd van The Glimmers (aka Mo & Benoelie) brengt het Belgische Eskimolabel opnieuw een eclectisch dj-album uit, ditmaal van de hand van het hippe schotse Optimo-duo. Optimo Espacio - zoals het project officieel heet - werd in 1997 opgericht door Dj's Twitch en Jonnie Wilkes vanuit hun beider ontevredenheid over de toenmalige 'kortzichtigheid' van de internationale house- en technoscene. Puur voor hun eigen plezier besloten ze een thema-avond op te zetten in hun favoriete Glasgowse discotheek 'The Sub Club', waarbij het experimenteren in totale muzikale vrijheid voorop stond. Het traditionele idee van een dj die uren aan een stuk bekende plaatjes draait werd daarbij ingeruild voor een meer livegerichte aanpak. Zo deden onder meer Jimi Tenor, LCD Soundsystem, Lee 'Scratch' Perry en The Rapture over de jaren heen hun ding in 'The Sub Club'.
Vandaag de dag plukken de Optimo-heren de vruchten van hun (toentertijd) vooruitstrevend werk. Hun clubavond is uitgegroeid tot een van de hipste evenementen in clubland én Twitch en Wilkes worden over heel de wereld gevraagd als dj's. Eskimo-recordings kon zich blijkbaar ook vinden in de Optimo-filosofie en vroeg de heren onlangs een compilatiealbum samen te stellen. Zoals verwacht mixen de heren daarbij zeer uiteenlopende stijlen door elkaar, gaande van psychedelische rockexperimenten (Hawkind's 'Hash Cake '77' en 'Time Has Come Today' van Chamers Bros) en disco (Dinosaur's 'Kiss Me Again') tot oldschool house (Fast Eddies's 'Acid Thunder') en klassiekers als 'Papa Was A Rolling Stone' van The Temptations. Verwacht echter geen 80's hits à la 2ManyDj's of The Glimmers, want Optimo gaat het eerder zoeken in de obscure hoek. De nadruk ligt evenwel ook hier op dansen, hetgeen de grote hoeveelheid elektro en minimale house- en technoplaten verklaart. Hier en daar zullen ook daarvan bepaalde dingen bekend in de oren klinken - met bijdragen van Dora/Köncke ('Durch Die Nacht') en een mash-up van Acid Test's 'Test One' en 'Theme For Great Cities' van de Simple Minds, maar door de band genomen zijn er vooral moeilijk te vinden remixen en undergrounddingen te beluisteren.
Alleen dat laatste al kan een rede zijn om 'Psyche Out' om in huis te halen. De plaat is bovendien netjes - maar niet meteen indrukwekkend - aaneengemixt, wat het meteen een pak gemakkelijker maakt om zich in te leven in het eigenzinnige en eclectische Optimo-universum. Deze cd is namelijk een schijfje dat meermaals moet gespeeld worden om ten volle geapprecieerd te worden en dan bij voorkeur met de versterker op tien. Niet onmiddellijk een plaatje voor liefhebbers van lichtvoetige dansmuziek, maar geknipt voor fervente clubbers die wel eens wat anders willen horen. Voor de verzamelaars of dj's is er een speciale vinylversie te verkrijgen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.