Putumayo heeft een unieke marktpositie ingenomen als muzikale reisgids. De platenfirma presenteert al jarenlang verzamelaars (ondermeer via luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus, ...) die rond verschillende thema's het beste van een bepaalde cultuur voorschotelen. Zo bieden Putumayo Kids, Putumayo Groove, Putumayo Lounge, Putumayo Café en ook Putumayo Acoustic op een eigen manier muzikale schoonheid van een vaste cultuur of een werelddeel. Het hoeft dus niet te verwonderen dat het label wereldwijde verankering kent én een heuse muzikale schatkist herbergt die het gerust aan de reislustige mens bekend wenst te maken. Met de nieuweling, 'Acoustic Africa', gebeurt dit zelfs letterlijk, door met Habib Koité, Vusi Malasela en Dobet Ghanoré (allen present op de verzamelaar) doorheen Europa te trekken voor de cd-presentatie.

De slogan van Putumayo, 'Guaranteed to make you feel good', mag ook voor deze verzamelplaat weer gelden. De rode draad is ontegensprekelijk akoestische, Afrikaanse muziek en manifesteert zich twaalf maal in een melodieuze mengelmoes van virtuoze akoestische snaarinstrumenten, warme vocalen en subtiele percussieritmen. Afrika is echter een ruim continent met vele culturen en ook die diversiteit is mooi weergegeven. Zo opent de plaat met een warmzachte bijdrage van de Senegalese Parijzenaar Diogal, die een melancholisch, maar hoopvol gevoel uitademt dankzij een vaderlijke stem, sfeervol solerende gitaar en een heerlijk opwippend tempo. Meteen biedt Eneida Marta met 'Mindjer Dôce Mel' een vrouwelijk tegengewicht. Met watertrommels van kalebassen, harp en de luitachtige kora roept de schoonheid uit Guinea Bissau vrouwen op om op te komen voor hun rechten. Een loepzuivere productie en een sobere instrumentale omkadering leggen ook ditmaal de klemtoon op de fijngevoelige vocale invulling en zorgen moeiteloos voor kippenvel. Mooi voorbeeld hiervan is de medley van Vusi Mahlasela, die nauwelijks ondersteuning van harmonica en gitaar behoeft om zijn melodieus Afrikaans spel van voorzanger en achtergrondkoor uit te werken. Intimiteit en emotionele finesse zijn op deze akoestische verzamelplaat allicht de grootste troeven.

Een andere opvallende constante is een samensmelting van traditionele muziek met meer Westerse accenten, waarbij kwaliteit hoog gehouden wordt. Dit wordt aangenaam vertolkt door de imposante Angélique Kidjo. 'Sedjedo' bevat dankzij een reggae slaggitaar, verheven achtergrondzangen en een mooi vocaal vraag- en antwoordspel een hoog Cirque du Soleil-gehalte. Een ander multicultureel unicum biedt de gekende Malinees Habib Koité, die ondermeer met Sting samenwerkte en een eigen gitaarstijl ontwikkeld heeft met erg complexe ritmen waarin Afrika, blues en zelfs flamenco mekaar ontmoeten. Zijn 'Baro' ('het gesprek') is een uiterst eigenzinnig en sfeervol werk waarbij een modern drumpatroon zich moeiteloos vermengt met een zweverige woestijnzang en statige solo's op de akoestische gitaar.

Ook nu weer is het verdienstelijk te vermelden dat een deel van de opbrengst uit de verkoop van deze uitmuntende cd, die met veel achtergrondinformatie opgesmukt is, rechtstreeks naar Oxfam vloeit voor de strijd tegen Aids-slachtoffers. Dat mag echter niet de hoofdreden zijn 'Putumayo Presents Acoustic Africa' aan te schaffen. De plaat lost zonder twijfel zijn verwachtingen in en biedt een erg toegankelijke en zelfs verslavende culturele weelde.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.