Vusi Mahlasela Ka Zwane is één van de Afrikaanse singer-songwriters waarvan gezegd kan worden dat ze met hun muziek meegewerkt hebben aan het tot stand komen van politieke veranderingen. Mahlasela werd in 1956 in Pretoria (Zuid-Afrika) geboren en groeide op in het township Mamelodi waar hij nog steeds woont. Nadat zijn moeder op jonge leeftijd overleed (zijn vader heeft hij nooit gekend) kwam hij bij zijn grootmoeder terecht. Hier kreeg hij de muziekcultuur van zijn voorouders met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten toen hij als de oudere mannen uit de buurt hoorde zingen. Uit blikjes en vislijnen maakte hij een gitaar en leerde zichzelf er op spelen. Met zijn politiek en sociaal geïnspireerde teksten werd hij een graag geziene figuur op politieke manifestaties, maar kwam hij ook meermaals in aanvaring met het politieapparaat van het toenmalige apartheidsregime.
Zijn eerste plaat verscheen in 1991 en in 1994 speelde hij waarschijnlijk zijn belangrijkste optreden: op de inauguratie van Nelson Mandela als president. Verschillende albums volgden en hij was ook te zien in 'Amandla! A Revolution in Four-Part Harmony', een film die ingaat op het belang van muziek in de strijd tegen het apartheidsregime.
Een van Mahlasela's grootste pleitbezorgers is de eveneens in Zuid-Afrika geboren, maar naar de VS uitgeweken Dave Matthews. Toen deze in 1998 ATO Records oprichtte, was het één van zijn betrachtingen om Mahlasela te tekenen voor dit label. Op ATO Records verscheen de soundtrack van 'Amandla!', maar voor een echt Mahlasela-album was het voor Matthews echter wachten tot in 2002 met 'The Voice': een door Mahlasela zelf samengestelde compilatie uit zijn opnames van de vorige elf jaren.

Over de audio

Opzwepende Afrobeat is er op 'Basimanyana' niet te rapen, al kan de eenvoudige klinkende muziek hier niet verbergen welk een ritmische souplesse Mahlasela als gitarist bezit. Die uit zich hier niet in grote ritmische daden, maar in de natuurlijkheid waarmee de schijn van de eenvoud opgehouden wordt. In de even bescheiden als verraderlijke gitaarintro (die ook gebruikt wordt als begeleiding bij de strofes) zit het ritme een beetje tegen te wringen doordat de wisseling van het hoge naar het lagere register gebeurt op plaatsen die net niet in het te voorziene stramien passen. In de meerstemmig gezongen refreinen vormt de eenvoudige accordeonbegeleiding dan weer de kers op de taart die liefhebbers van muzikale zoetigheid moeiteloos zal verleiden.
'Basimanyana' verscheen oorspronkelijk op 'Wisdom of Forgiveness' uit 1997.

Meer over Vusi Mahlasela


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.