De opzet van het underground elektronicalabel Narrowminded om een monsterplaat als 'Another Green World' van ambientpioneer Brian Eno te herinterpreteren is nobel, maar niet geheel risicoloos. Net als op 'EVOL', de voorganger in de Retro Retry-reeks waarbij de gelijknamige cd van Sonic Youth naar eigen hand werd gezet, wordt elke track door een andere Nederlandse act gecovered. Wat een erg eclectisch allegaartje had kunnen worden gezien de diversiteit van deelnemers, blijkt in het geval van 'Another Another Green World' echter toch uit te draaien op een vrij homogeen, erg smaakvol geheel.

Zoek in elk geval niet naar bekende namen tussen de deelnemers. Dat vermijdt in elk geval ook vooroordelen. Elk van de aanwezige artiesten heeft echter stevig zijn best gedaan er wat moois van te maken met – net zoals de grootmeester zelf – het nodige respect voor melodie en harmonie. Tegelijkertijd wordt vaak een eigen, hedendaagse stempel toegevoegd, wat voor de hand ligt bij een herinterpretatie van een album dat inmiddels bijna 35 jaar oud is. Hoewel de al lang niet meer innovatieve, minimale click en kraakelektronica die Polycan voorschotelt wat wringt, worden de dingen ook nauwelijks erg complex of abstract aangepakt. De ambientsfeer blijft aanwezig en zelfs emotie en gevoel worden gerespecteerd. Zo is het heerlijk wegdromen bij Legowelts versie van 'In Dark Trees', die knipoogt naar het oude werk van Aphex Twin (Polygon Window) en voegt ook opener 'Sky Saw' van FFF (niet te verwarren met de Franse funkband) een boel positieve, ijle noten aan deze compilatie toe.

Wat wel opvalt, is hoe ontzettend weinig artiesten zich wagen aan het minimalisme waarin Eno zo uitblinkt. Niets is zo moeilijk als met weinig veel te doen. Zo waagt Coan Oscar Polack een niet erg overtuigende poging met om met opklimmende, vervormde trompetjes en een contrasterende tik een sfeercreatie neer te zetten. Veel overtuigender klinkt Hydrus met zijn sterk emotiegeladen en diep echoënde, in de hoogte klimmende afsluiter 'Spirits Drifting'. Het is duidelijk dat de door Narrowminded gecontacteerde artiesten eerder vertrouwd zijn met ritmisch ontwikkeld werk, zoals het door schuifelende breakbeats aangespoorde 'Sombre Reptiles' (Garçon Taupe).

Verwacht zeker geen blinde coverdrift bij 'Another Another Green World'. Meer dan twee handen vol artiesten geven hier het beste van zichzelf zonder de geest van hun voorouder te verloochenen. Het resultaat is een aangenaam luisterbaar geheel van hedendaagse, licht futuristische elektronica dat door producer Alden Tyrell mooi op een zelfde lijn is gezet en gerust als blauwdruk mag dienen voor de huidige generatie nieuwe laptopartiesten in Nederland.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.