Elk jaar met de periode rond Kerstmis komen platen uit die zodanig typische en traditionele kerstliederen bevatten dat men die meteen voorbijloopt. Deze CD is echter de moeite waard om in huis te hebben. Van 'Joy to the World' van Händel tot het traditionele 'Good King Wenceslas' en het leuke 'Twelve Days of Christmas', de klassiekers staan er allemaal op. Maar deze keer in uitstekende arrangementen van Douglas Gamley en met en onberispelijk zingende Joan Sutherland. Haar stem én inzet lenen zich zeer goed voor deze muziek. Ze benadert de werken zuiver, fijn, klassiek maar luchtig.
De opbouw van de liederen is dezelfde als dat van de originele LP, dat wil zeggen dat we halverwege een plechtig en grootse 'Adeste Fideles' krijgen, zogenaamd ter afsluiting van de A-kant van de plaat. De CD gaat verder met het zeer leuke 'Twelve Days of Christmas'. Dit lied wordt zeer vrolijk en opgewekt geïnterpreteerd en blijft bijgevolg meteen hangen. Beide nummers worden versterkt door de sfeervolle Ambrosian Singers, wat het Kerstmisgehalte zeer hoog houdt. De nummers zijn allemaal kort wat zorgt voor een leuke afwisseling. In 'Joy to the World' en 'Deck the Hall', respectievelijk het eerste en het laatste nummer van de CD, komen de trompetten op de eerste plaats, wat een plechtig beginnen en afsluiten brengt. Het orkest, o.l.v. Sutherlands echtgenoot Richard Bonynge, wekt mooie kleuren op: soms warm Puccini-achtig (bijvoorbeeld in 'O Divine Redeemer'), soms met een hoog Disneyfilmgehalte (o.a. 'O Holy Night' zou perfect passen in 'The Sound of Music' of 'Mary Poppins). Het 'Ave Maria' van Schubert mocht natuurlijk niet ontbreken. Hier is het arrangement vrij gewoontjes maar het blijft een mooi stukje muziek.
De opname dateert uit 1965 en is analoog opgenomen. Het is echter niet te horen, de klankkwaliteit is zeer goed en trouw aan de werkelijke kleuren van zowel het orkest en het koor als van Joan Sutherland zelf. Het leuke aan deze CD is dat het bijna allemaal echte meezingers zijn. Een aanrader voor Sutherland-fans maar ook voor liefhebbers van mooi gebrachte kerstmuziek.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.