Een carrière van 40 jaar samengevat in 6 cd's: Decca honoreert een van de meest befaamde diva's uit de 20e eeuw: dame Joan Sutherland. Dit verzamelwerk bevat de mooiste coloratuursopraanaria's uit alle stijlen. Er is voor iedereen wat wils: barok, classicisme, bel canto en romantiek. Dit ook nog eens allemaal gespreid over de verschillende nationale stijlen: Duits, Italiaans, Frans en Engels.
De eerste cd is gewijd aan de barokperiode. De beroemde Duitser Händel wordt gecombineerd met de vrijwel ongekende Engelsen Arne en Shield. Bij deze muziek is Sutherlands grootste troef haar zuiverheid. Sommige aria's zijn met klassiek orkest, anderen met gespecialiseerde barokorkesten. De tweede cd wordt volledig bezet door één van de grootmeesters uit de opera: Mozart. "De Koningin van de Nacht" mocht natuurlijk niet ontbreken, maar er staan ook minder gekende concertaria's op deze cd. Sutherland toont wat voor coloraturen ze allemaal uit haar strottenhoofd krijgt. De derde cd is opgedeeld in twee: Verdi neemt het eerste gedeelte voor zijn rekening, in het tweede eist Wagner de plaats op. Dit laatste is vrij verrassend want deze componist heeft nooit voor hoge, lichte sopranen gecomponeerd. Sutherland benadert zijn stijl spijtig genoeg via de bel canto en mist duidelijk dramatische kracht. Maar dit is een schoonheidsfoutje dat vergeven wordt. De vierde cd is helemaal Frans: van bekende tot zeer onbekende opera's. Hier benadert Sutherland het genre opnieuw via de bel canto, waardoor de Franse stijl vrij zoek is. Ook is de tekst over het algemeen onverstaanbaar. Maar goed, de vertigineuze vlaag van noten raast zo snel en virtuoos voorbij dat dit nog nauwelijks stoort. De vijfde cd is ook helemaal Frans, deze keer krijgt de luisteraar daarbovenop Franse mélodies te horen. Hierbij wordt Sutherland aan de piano begeleid door haar echtgenoot Richard Bonynge, die ook de meeste orkesten op deze zes cd's dirigeert. Deze zes mélodies doken op bij Decca's zoektocht naar Sutherlandopnames en werden nog nooit tevoren uitgegeven. De zesde cd is half Frans, half Italiaans. Op deze laatste cd staan de meesters van de bel canto: Bellini en Donizetti. Dit blijft het sterkste punt van Joan Sutherlands repertoire. Voor het ander repertoire maakt ze bijna alles goed door haar onberispelijke techniek en warme stem.
Deze box bevat bijna acht uren coloratuuraria's en is overweldigend. Het is overigens een zeer goede weergave van de operatraditie van de jaren 1960-1970, waar mooie noten boven alles primeerde. Daar waar nu terug wordt gezocht naar het essentiële van de stijl en taal. De oude opnames hebben een opknapbeurt gekregen en klinken als nieuw. Sutherland heeft met de grootste orkesten in de mooiste zalen gezongen en de inhoud van deze box geeft dat zeer getrouw weer. Kortom, dit verzamelwerk is een must voor elke bel canto liefhebber.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.