De Duitse sopraan Diana Damrau heeft zich met haar virtuoze vertolkingen van coloratuurrollen als Mozarts 'Koningin van de Nacht' (Die Zauberflöte) of Richard Strauss' 'Zerbinetta' (Ariadne auf Naxos) verzekerd van een plaats aan de top van de hedendaagse operawereld. Deze cd, die in 2006 opgenomen werd tijdens de Schubertiade in het Oostenrijkse Schwarzenberg, toont haar echter van een meer intieme kant. Samen met pianist Helmut Deutsch brengt Damrau een programma dat een boeiende mix biedt van bekendere werken als Robert Schumanns 'Myrthen' of Brahms' volksliederen en minder bekend repertoire zoals de liederen van Clara Schumann of Fanny Mendelssohn.

Damrau en Deutsch openen hun recital met vijf liederen van Clara Schumann. Clara zal onvermijdelijk in de schaduw blijven staan van haar veel beroemdere echtgenoot, maar desondanks spreken haar liederen onmiddellijk aan door hun eenvoud en charme. De expressieve, romantische zanglijnen liggen ideaal voor Damrau's lichte, lyrische stem, terwijl Helmut Deutsch zich virtuoos kan uitleven in de vurige pianopartijen. De intieme sfeer die beiden hier creëren komt ook tot uiting in hun interpretatie van de liederen van Fanny Mendelssohn, al moet gezegd worden dat het werk van Felix' zus te weinig melodische sterkte heeft om écht te overtuigen. De fragmenten uit Schumanns 'Myrthen' zorgen voor de meest meeslepende momenten op deze cd. Zo maakt Damrau diepe indruk met haar schier eindeloze ademcontrole in 'Die Lotosblume' of 'Der Nussbaum' of zorgt Deutsch voor ritmische, passionele stuwing binnen de verrassende harmonieën in 'Widmung'. Harmonisch eenvoudiger maar in hun eenvoud o zo charmant en ontroerend zijn de drie volksliedzettingen van Johannes Brahms. Damrau en Deutsch treffen hierin de perfecte toon en geven deze wonderlijke miniatuurtjes die warmte en diepgang die ze boven hun schijnbare oppervlakkigheid uittilt.

Het moge duidelijk zijn: dit recital is een zeer geslaagd album. Ondersteund door de uiterst attent musicerende Helmut Deutsch, die haar volgt in elke frasering en elke ademhaling, bewijst Diana Damrau zich als een liedzangeres van grote klasse.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.