Hoewel Brahms vooral bekend is om zijn symfonieën en Deutsches Requiem, toch bestaat een groot deel van zijn œuvre uit liederen voor één, twee of zelfs vier stemmen. Deze liederen hebben de strenge zelfkritiek van de componist overleefd en dat is meteen te horen: ze zijn doordacht en afgerond. Deze cd presenteert liedbundels uit verschillende creatieve fases uit Brahms' latere leeftijd. Hierdoor getuigen ze van een zekere maturiteit en is de stijl sober: geen overdreven franjes maar wel mooie, vrij lange melodieën in zeer eenvoudige lijnen.
De eerste bundel, 'Sieben Lieder' (opus 95), bestaat uit zogenaamde 'Mädchenlieder'. Dit zijn liederen waarvan de tekst volks geïnspireerd is en over het leven en denken van jonge meisjes gaat. Deze bundel klinkt dan ook vooral speels en vrolijk. Het opus 96, 'Vier Lieder', is vooral donker en melancholisch. Drie liederen zijn op tekst van Heine en zijn heel somber, maar ook ontspannen en sereen. Het vierde lied is dan weer vrolijk, gecomponeerd op een Hongaars gedicht. De laatste twee bundels bevatten alle extremen van Brahms' stijl. In opus 97 komt het vrolijke weer tevoorschijn en de muziek vertoont zelfs een soort lichtheid. In opus 105 domineert dan weer het melancholische, hoewel er ook minder dramatische liederen in voorkomen. Brahms mengt op een aangename, afwisselende manier eenvoudige volksliederen met kunstliederen. Over het algemeen probeert Brahms vooral de tekst weer te geven en laat hij de harmonieën afhangen van de inhoud. Zijn liederen zijn meestal in verschillende segmenten opgedeeld en toch klinken ze als doorgecomponeerd, de stroom stopt nooit. Zang en piano zijn nauw verbonden met elkaar, maar behouden desalniettemin hun onafhankelijkheid en lopen in elkaar over. Brahms was duidelijk een meester in het componeren van kunstliederen en is zeker aan Schubert, liedcomponist bij uitstek, gewaagd.
Hierbij mag de luisteraar ook nog eens rekenen op drie topmusici voor een vlekkeloze uitvoering. Een uiterst expressieve Andreas Schmidt, een frisse Juliane Banse in samenwerking met kleurentovenaar Helmut Deutsch. Terwijl deze laatste al het mogelijke uit zijn piano haalt, grijpen Banse en Schmidt de luisteraar meteen vast om hun boeiend verhaal te vertellen. Alle liedteksten staan in het bijbehorend boekje met een Engelse vertaling, deskundige en precieze uitleg over Brahms' liederen kan de luisteraar zelfs in drie talen lezen. Een erg verzorgde plaat dus, voor wie minder bekende maar daarom niet minder mooie liederen van deze componist wil leren kennen.

Meer over Johannes Brahms


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.