Wim Maesschalck is een bezige bij. Hij heeft zijn eigen indielabel Slaapwel Records, beroert de gitaar bij Guernica en produceerde recentelijk nog het bejubelde debuut van Yuko. Onder het pseudoniem Wixel staat hij bovendien bekend als een van Belgiës meest veelbelovende elektronica-artiesten. Hoewel zijn intrigerende composities vooral verschijnen op cd-r, debuteerde Wixel twee jaar geleden officieel met het hartverwarmende 'Heart'. Ook 's mans tweede release 'Somewhere Between the Sun and the Moon' straalt een vertederende ambachtelijkheid uit.

'Fatigas del Querer' vertrekt vanuit klassiek gitaargetokkel en wordt vervolgens laag voor laag opgebouwd. De zalvende akkoordenprogressie krijgt het gezelschap van spaarse beats, blazers en elektronische klanken. Zo gaat het nummer langzaam crescendo, maar zonder dat het al te heftig wordt. Een soortgelijk patroon ontvouwt zich in 'Outside Your Locked Heart', dat bovendien accenten van noise en elektrische gitaar omvat en halverwege naadloos van metronoom wisselt. 'Vaarwel' is dan weer een aan Sigur Rós schatplichtig interludium waar gitaar en piano zachtjes met elkaar versmelten. Soms wordt het geduld van de luisteraar echter wel op de proef gesteld. 'Nowhere' borduurt iets te lang voort op hetzelfde motiefje om te blijven boeien, terwijl de repetitieve drones van 'Burned and Blind' eigenlijk weinig ter zake doen. Daar tegenover staat echter 'On My Way to the Moon', een grandioos opus dat meervoudige gitaarharmonieën, slepende toetsen en elektronische ritmes prachtig in elkaar laat verstrengelen.

Wixel verkiest gelaagde sfeerschepping en meanderende melodielijnen boven strak afgelijnde songstructuren, wat resulteert in tien sluimerende klanktapijten waar de melancholie van af druipt. 'Somewhere Between the Sun and the Moon' flirt wel eens met abstracte muzikale esoterie, maar is bovenal een ontroerende ontdekkingstocht doorheen de wondere wereld van de indietronica. Bij voorkeur te ondernemen in het gezelschap van een tas hete thee en een knisperend haardvuur.

Meer over Wixel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.