Op de laatste dag van het Dour Festival 2007 mochten The Black Angels pal op de middag de Main Stage openen, maar slechts enkele tientallen mensen hadden zich de moeite getroost om uit hun tent te komen. De engelen kwamen, zagen en overwonnen echter met een puike selectie songs van hun geweldige debuut 'Passover' (2006). Anderhalf jaar later blijkt de Rotonde van de Botanique warempel te klein, dus wordt het concert verplaatst naar de Orangerie, die aardig is volgelopen voor een nieuwe doortocht van de Texanen in ons land.

Vanavond bestaat de setlist vooral uit materiaal van de jongste telg 'Directions to See a Ghost', een plaat die weliswaar niet de oerkracht heeft van zijn voorganger maar toch garant staat voor een staaltje psychedelische dronerock. Diepe bassen en indringend slagwerk vormen de basis voor de geconsolideerde sound van het kwintet: veelvuldig gebruik van toms en repetitieve baslijnen evoceren duistere grooves waarbij gitaar, stem en een occasioneel keyboard mikken op een hallucinerende geluidstrip. Soms wil dat wel eens verzanden in een richtingloze jamsessie, maar doorgaans weten The Black Angels goed van welk hout pijlen maken. Teren 'Science Killer' en 'Mission District' nog iets te makkelijk op een slepende ritmesectie, de aan Neil Young schatplichtige gitaren van 'Doves' en 'You on the Run' creëren een labyrint van bezwerende geluiden waarin het heerlijk verdwalen is. Het zijn echter vooral de oudere songs die nopen tot enthousiasme. Zowel opener 'The First Vietnamese War' als bisnummer 'Black Grease' zuigen de toehoorders genadeloos mee in een draaikolk van eclatante riffs en geestdriftige vocalen.

"Een bastaardkind van Sonic Youth en The Velvet Underground", laat iemand in de zaal zich ontvallen, en die referentie is niet eens zo slecht gekozen. De finesse van de eerstgenoemden hebben ze nog niet, maar The Black Angels bewijzen alvast van goeden huize te zijn. Als ze er in slagen om aan de juiste zijde van de scheidingslijn tussen repetitief en gezapig blijven, dan staat de groep op eenzame hoogte. Een band om in de gaten te houden.

Meer over The Black Angels


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.