Het kwartet Buffalo Collision is het resultaat van de clash tussen twee generaties muzikanten. Cellist Hank Roberts en pianist Tim Berne zijn kinderen van het midden van de jaren '50 en spelen al samen sinds de jaren '80. Waar Roberts een inrukwekkende staat van dienst heeft als sideman, concentreert Berne zich meer op eigen projecten, zoals de bands Hardcell, Science Friction, Bloodcount en Big Satan waarin o.a. Craig Taborn, Tom Rainey, Marc Ducret, Chris Speed en Jim Black terug te vinden zijn.
Een kleine twintig jaar jonger dan Berne en Roberts zijn de dertigers Ethan Iverson (piano, leerling van Fred Hersch) en drummer Dave King, die bij het brede jazzpubliek en de bijbehorende omstreken vooral bekend zijn van het trio The Bad Plus.

Over de audio

Aan de basis van '2nd of 4' ligt een repeterende, tweestemmige pianolijn van Ethan Iverson. Door de licht wringende verhouding tussen de twee lagen krijgt deze basisriff en hoekig randje, wat de track meteen een zeker spanning meegeeft. Voor Iverson zijn collega's er bij haalt, is hij zelf in de weer met het variëren op het basisgegeven waarbij hij steeds verder afdwaalt. Wanneer Hank Roberts zijn melodische, zangerige cellomelodie injecteert, trekt Iverson zich terug op het basispatroon om daar gedurende enkele minuten te blijven. Geleidelijk aan bouwt '2nd of 4' op door het aansluiten van een licht en fijn tikkende Dave King, waarna Tim Berne het kwartet volledig maakt met zijn kenmerkende, viriele, soms nerveuze, maar vooral sappig geblazen melodieën. Zo krijgt Berne zeggingschap over de muziek, wat King en Roberts niet belet om zich te gaan roeren, waardoor het trio onder Berne begint te versmelten tot een licht kolkende klankmassa.
Na bijna zes en een halve minuut verlaat Iverson de riff en schakelt hij over op akkoorden, waarmee hij de weg bereidt voor King die, veertig seconden later, een duidelijke, funkt drumgroove neerlegt. Wanneer de muziek begint af te bouwen ontstaat er weer ruimte voor Roberts' cello die het nummer, in duo met King neerlegt.

Meer over Buffalo Collision


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.