Sedert 2005 mag dirigent Valery Gergiev zichzelf chef van het London Symphony Orchestra (kortweg LSO) noemen. Hij nam sedertdien al Mahler, Prokofiev, Rachmaninov en Bartok op, een rijtje waarin de recente toevoegingen Maurice Ravel en Claude Debussy nogal ongewoon lijken. Gergiev is immers geen Franse bon-vivant, maar werd grootgebracht met het Russische repertoire en zijn aanpak kenmerkt zich door energieke, sterk ritmische en dikwijls donkere vertolkingen van het grote repertoire. Voor het delicate kleuren- en lijnenspel in Debussy's 'La Mer' leek Gergiev dan ook niet geboren, maar niets blijkt minder waar: de versie die hij samen met het LSO opnam voor het label van het orkest, mag bijna aansluiten bij wat grote voorgangers reeds met het werk deden.

Over de audio

Het laatste deel van 'La Mer' kreeg de impressionistische titel 'Dialogue du Vent et de la Mer'. Het onderliggende gevoel beschreef de componist zelf als zijnde "geanimeerd en tumultueus". Het spel tussen wind en zee werkte Debussy dan ook op monumentale orkestrale wijze uit. De dreigende inleiding in de bassen, die Gergiev zoals zo vaak extra durft aanzetten, vormt een aperitief voor de langzaam opbouwende botsing tussen beide natuurkrachten. De schallende koperintermezzi doen zelfs romantisch aan en ook de strijkers lijken in pompeuze lyriek te vervallen. Het zou kortom verkeerd zijn te stellen dat Debussy toen hij 'La Mer' concipieerde de romantische harmonische tradities al helemaal had afgezworen. Ook het programma is een 19e-eeuws overblijfsel dat men aan de voet van de 20e eeuw in Debussy's muziek terugvindt.

In het middendeel bereikt Debussy een grotere verstilling, maar men voelt vervolgens opnieuw meer donkere wolken samenpakken boven de zee. Gergiev luidt het magistrale slot briljant in, met een voluptueuze orkestklank die alles lijkt te verslinden. De kroon op het werk is dan ook verpletterend, hoewel Gergiev de overdrijving niet schuwt. Men moet kortom voor deze extreem kleurrijke lezing gewonnen zijn en het kan best dat luisteraars een meer gematigde aanpak als preferabel markeren.

Meer over Claude Debussy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.