Saxofonist Jan Rzewski en pianist Fabian Fiorini ontmoetten elkaar voor het eerst in 1993 door toedoen van de bekende componist Fredéric Rzewski: vader van Jan en leraar van Fabian Fiorini. Toch zou het nog zo'n tien jaar duren voor de twee samen muziek begonnen spelen. Nochtans hebben beide muzikanten een gelijklopend muzikaal profiel wat ruimdenkendheid betreft. Zo speelde Rzewski (die sinds 1991 in België woont en in Rome en Luik studeerde) met Arno, Sonic Youth en Ictus, bracht hij muziek van Piazolla en Zappa en componeerde hij voor symfonisch orkest. Fiorini van zijn kant speelde als klassiek geschoold muzikant ook bij Ictus en verder onder andere bij Octurn en het befaamde Aka Moon. Naast zuiver muzikale projecten werkte hij ook voor dans- en theaterproducties van Anne Teresa De Keersmaeker en Wim Vandekeybus. In Fiorini's muziek schemert meer dan eens een interesse voor niet-westerse culturen door, een interesse die gewekt werd door zijn reizen naar onder andere Afrika en Zuid- en Noord-Amerika.

Over de audio

'The Crust' is een compositie van de in 2004 overleden sopraansaxofonist en componist Steve Lacy. Zoals wel vaker in de muziek van deze Amerikaan klinkt het thema speels en aantrekkelijk, maar krijgt het harmonisch de nodige weerhaken mee. Onder het amusante en het sympathieke schuilt een wrange ondertoon die vooral in de brug hoorbaar is.
Wanneer het thema voorgesteld is, schakelen Rzewki en Fiorini over op een improvisatie waarbij duidelijk is dat de twee niet langs elkaar spelen. Het overnemen van kleine motieven of het samen terugschakelen geeft duidelijk aan dat ze evenveel naar elkaar luisteren dan dat ze voor zichzelf spelen.
'The Crust' werd live opgenomen en is niet in de handel verkrijgbaar. Met dank een De Werf (Brugge) voor het ter beschikking stellen van de opname.

Meer over Fabian Fiorini/Jan Rzewski


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.