Cantates voor de vierde en vijfde zondag na het feest van heilige drievuldigheid op deze dubbel-cd, waaronder de groots opgezette en weelderig georkestreerde cantate 'Gott is mein König' BWV71 of de indrukwekkende 'Siehe ich will viel Fischer aussenden' BWV88. Gardiners Bach cantate pelgrimstocht, een project om op een jaar tijd alle geestelijke cantates van Bach uit te voeren en op te nemen deed voor deze uitgave Tewkesbury en Mühlhausen aan.

De grote opnamekwaliteit staat weer garant voor warme, prominente blazers: twee fluiten gecombineerd met fagot als basso continuo in de bas-arioso 'Tag und Nacht ist dein' uit BWV71. Krachtige, net niet agressieve trompetten verlenen de koordelen van deze cantate hun grootsheid en zetten de woorden van alt Nathalie Stutzmann in de korte aria 'Durch mächtige Kraft' kracht bij.

Het Monteverdi koor is present in grote bezetting en in de machtige klank van het koor onderscheiden deze opnames zich van andere, meer slanke interpretaties van Bachs cantates. Gardiners legt zoals steeds de nadruk op vlotte tempi en houdt een natuurlijke deining in deze muziek, of het nu het lamento is waarmee cantate 131 'Aus der Tiefe rufe ich, Herr, zu dir' opent of de indrukwekkende openingsaria (voor bas Peter Harvey) van BWV88, met zijn jachtmuziek begeleid door twee hoorns.

Magdalena Kozena, hoewel geen regelmatige gaste op Gardiners cantate pelgrimstocht, zorgt met haar heldere, jeugdige stem voor een erg mooie lezing van de sopraanpartij op de eerste cd. Kobie van Rensburg komt heel verstaanbaar en natuurlijk over in recitatieven en zorgt voor een slanke lezing van zijn aria's op de tweede cd. Ietsje minder is dat bas Nicolas Teste, die de eerste cd voor zijn rekening neemt, niet altijd even accuraat is en niet al zijn noten even trefzeker weet te raken. Dit doet zijn mooie, lage stemkleur wat teniet. Peter Harvey, die op de andere cd de baspartij zingt brengt het er met een afgeronde, zachtere stem veel beter van af. De aria 'Siehe, ich will viel Fischer aussenden', uit de gelijknamige cantate is, met zijn pastorale 6/8 melodie, terecht een van de hoogtepunten van deze cd.

Ook dit is weer een warm aan te raden uitgave geworden in een reeks die consistent hoge toppen scheert. Gardiners warme, verstaanbare interpretatie doet Bachs muziek ook hier weer vlot en heel logisch en natuurlijk overkomen.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.