Het trio rond saxofonist Steven Delannoye draait al geruime tijd mee in de vaderlandse jazzscene. In 2006 haalde de groep nog een finaleplaats op de internationale wedstrijd Jazz Hoeilaart en nu stellen ze met 'Midnight Suite' hun eerste album voor. Samen met bassiste Yannick Peeters en drummer Lionel Beuvens brengt Delannoye eigen composities waarin muzikale ego's opgeofferd worden voor het totaalgeluid.

Een triobezetting van saxofoon/contrabas/drums heeft door het ontbreken van een gitaar of piano veel harmonieuze vrijheid. Het Steven Delannoy Trio speelt wel eens met dit gegeven en wisselt een krachtig unisono-geluid af met dartele harmonie waarin het samenspel van Delannoye en Peeters het best tot uiting komt. Met 'Trio Story' - een drieluik waarmee de plaat wordt geopend – speelt de groep meteen al een hoop troeven uit. De zoete melodieën van Delannoye en zijn gevoelige toon op de tenorsax krijgen een subtiel maar doeltreffend antwoord van de ritmesectie. Drummer Lionel Beuvens werpt zich hier in laatste instantie op als de grote gangmaker van het trio met een onweerstaanbare, kletsende groove. Desalniettemin bevat 'Midnight Suite' ook een groot aantal stukken met een introvert karakter. Op het indrukwekkende 'Os' blaast Delannoye mooie, maar diep treurige klanken over een steeds weerkerend baspatroon. Die trieste sfeer duikt niet veel later ook op in de titeltrack, maar vooral dankzij de melodieuze vindingrijkheid van Delannoye (op sopraansax deze keer) ruimen de donkere wolken hier uiteindelijk plaats voor een aangename lentezon.

Hoewel het trio duidelijk een sterk blok vormt, wordt dit nooit expliciet in de verf gezet. Dat is best wel jammer, want zo is de indruk na enkele luisterbeurten eerder neutraal. De groepsleden lijken zichzelf op elk moment onder controle te willen houden. Op de twee muzikale fragmenten 'Me...' en '...Me' mag de saxofoon eens scherper door de bocht gaan in het gezelschap van een dronken contrabas. Wat zich aanvankelijk inzet als een frisse wind blijkt niet meer dan een kort briesje te zijn, want na een minuut is de pret al voorbij.

De elf tracks op 'Midnight Suite' hebben met een gemiddelde lengte van vier minuten steevast een bondig muzikaal verloop, waardoor solo-momenten tot een minimum worden beperkt. Daarom ligt het zwaartepunt in de eerste plaats bij de composities en hun uitvoering, iets waarin het Steven Delannoye Trio zich gelukkig goed weet te handhaven.

Meer over Steven Delannoye Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.