Hoewel Haydn de onbetwiste meester van het klassieke strijkkwartet is, heeft Mozart hem met veel succes gevolgd en enkele bijzonder mooie werken in dit genre neergeschreven. Het Hagen kwartet brengt drie van Mozarts latere strijkkwartetten, waaronder twee die oorspronkelijk voor de Pruisische koning Friedrich Wilhelm II gecomponeerd werden (en dus ook bekend staan als zijn 'Pruisische kwartetten') en één wat grootschaliger werk, het KV499.
De vier muzikanten bewijzen meteen dat ze nog steeds een van de meest vooraanstaande strijkkwartetten ter wereld vormen. De muziek op de cd, die alle drie uit Mozarts 'rijpere' periode dateren, worden met stijl en gratie gebracht. Het Hagen kwartet bereikt nergens echte extremen, niet dymanisch, niet op het gebied van tempo of interpretatie maar elk werk is mooi afgewerkt en bij Mozart is weinig meer nodig om tot een geslaagde uitvoering te komen. Bovendien slagen de vier muzikanten er bijzonder goed in om Mozarts muziek zo eenvoudig en transparant mogelijk te doen klinken en dit compenseert zeker de soms wat lichte klank. Vooral in de tragere delen van elk kwartet - het tweede deel uit KV589 is daarvan een goed voorbeeld - komt deze eenvoud goed tot zijn recht: één solist treedt naar voren, wordt op weinig pretentieuze wijze begeleidt door het kwartet en geeft dan zijn melodie door aan iemand anders. Stilistich maken deze drie strijkkwartetten deel uit van Mozarts meest vruchtbare periode. Hoewel de twee 'Pruisische' kwartetten wat eenvoudiger aandoen dan het 'Hoffmeister' kwartet (de Pruisische koning was weliswaar een goed amateur maar natuurlijk geen cellist van wereldformaat), getuigen ze evenzeer van Mozarts talent om bedrieglijk simpele melodieën samen te brengen tot werken van een, in die tijd, ongewone complexiteit. Het Hoffmeister kwartet anderzijds, is groter van opzet en het eerste deel heeft, bij momenten, allures van een symfonisch opgezet werk. Tot slot een mooi extraatje: elk lid van het kwartet heeft zijn eigen plaats gekregen op de speakers van een stereo installatie. Op die manier kan de luisteraar gemakkelijk het onderscheid maken tussen, bijvoorbeeld, de klank van de eerste viool, die uit de rechterspeaker komt, en de klank van de tweede, die zich meer naar het midden bevindt.
Met deze drie Mozart-kwartetten, maakt dit strijkkwartet een bijzonder mooi afgewerkte cd, die soms misschien wat kracht mist maar alleszins altijd heel natuurlijk en vlot klinkt.

Meer over Wolfgang Amadeus Mozart


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.