De naam liegt er niet om, het Absolutely Free Festival is een volkomen gratis festival in Genk!! Het vindt plaats sinds 1994 (met een onderbreking van 2000 tot 2008) en wordt dus stilaan een vertrouwde naam tijdens de festivalzomer.

Sinds 1994 heeft het Absolutely Free Festival niet alleen aan bekendheid gewonnen, ook de affiche ziet er elke editie wat indrukwekkender uit en zeker de laatste jaren ook wat frisser. Dat laatste komt doordat de organisatoren niet kiezen voor de makkelijke weg. Zo zal de bezoeker er geen ‘artiesten’ als De Kreuners of Dana Winner kunnen bewonderen. Wel kunnen ze snuisteren in een mooie verzameling van alternatieve muziek. Hierbij wordt bovendien niet enkel binnen de landsgrenzen gekeken, van over de grenzen wordt traditiegetrouw ook wat lekkers gehaald.

In aanloop naar de editie van deze zomer schieten enkele namen in het oog. In de eerste plaats is er Charles Frail. Deze Nederlander bracht afgelopen jaar zijn debuutalbum ‘Morning, It Breathes’ uit, wat uitzonderlijk goed onthaald werd. Erg theatraal grijpt hij de luisteraars bij het nekvel met zijn aan Antony Hegarty (Antony & The Johnsons) en Scott Matthew verwante stem. Hierbij wisselt hij van aanpak: eens is het speels en dan weer hartverscheurende, maar steevast zijn het vrij sobere nummers.

Lewis Floyd Henry,een podiumbeest
Lewis Floyd Henry,een podiumbeest
Daarnaast verdienen ook andere buitenlandse artiesten een zekere vermelding. Het Britse Wolf People is één van de grootste namen op het festival. Zo maakten ze twee jaar geleden indruk op het showcasefestival Eurosonic én een jaar later maakten ze een opmerkelijke passage op Pukkelpop. Hoge ogen gooien ze met nummers die hun basis vinden in folkrocksongs, maar dan overgoten met een stevige saus – gitaren zijn steeds goed vertegenwoordigd – en een epische uitwerking. Landgenoten van voorgaande is de band van Sam Duckworth: Get Cape. Wear Cape. Fly. Soms komt deze hoog aangeschreven muzikant ook snedig uit de hoek, maar meer nog is zijn muziek in te delen onder pop en vaak binnen een vrij catchy subklasse. Als laatste uit Engeland verdient ook Lewis Floyd Henry enige ruggensteun. Deze soloartiest schippert tussen blues en folk. Bovendien schijnt hij ook al een sensatie te zijn daar hij alles zelf doet op het podium.

Natuurlijk zijn het de Belgische acts die opnieuw hofleverancier zijn van het festival. Mooie namen die ze wisten te strikken zijn onder meer The Bony King Of Nowhere, Mad About Mountains, Benny Zen & The Syphilis Madmen en Dans Dans.

Benny Zen & The Syphilis Madmen (foto: Els Gielen)
Benny Zen & The Syphilis Madmen (foto: Els Gielen)
De eerste naam behoeft waarschijnlijk geen introductie (Bram Vanparys staat namelijk nog steeds voor ingetogen en aangrijpende akoestische nummers die zonder uitzondering als klasse te omschrijven zijn). Mad About Mountains, vervolgens  is het nieuwe liefdeskind van Krakow-voorman Piet De Pessemier, waarvoor hij de Limburgse muziekscene kaal plukte. Dit resulteerde in zweverige americana. Benny Zen & The Syphilis Madmen is dan weer het nieuwe project van de ook al uit Limburg afkomstige Peter Houben (ex-Nemo, Mitsoobishi Jackson, …). Meer dan vroeger trekt hij de kaart van de melodie, zonder evenwel te verzinken in clichés. Dans Dans, ten slotte, is een samenwerking van enkele Belgische topmuzikanten (Bert Dockx, Fred Jacques Lyenn en Steven Cassiers). Hun geluid is een hete mix van jazz en garagerock die meer dan eens op een verantwoorde manier uit de bocht gaat.

Deze groepen geven allen het beste van zichzelf op zaterdag 4 augustus. De dag ervoor wordt het podium echter al opgewarmd door dj’s. Achtereenvolgens nemen Mr. Critical, Faisal, Lefto en de Duitser Ian Pouley plaats achter de draaitafel en zijn ze de gastheren van een ongetwijfeld uitbundig dansfeest.

Tot slot mag de praktische informatie niet ontbreken. Zoals hoger meegegeven vindt dit festival plaats in Genk (Limburg) op de terreinen van C-Mine, waar drie podia opgesteld zullen zijn. Traditioneel gaat het door tijdens het eerste weekend van augustus en is het gespreid over twee dagen: vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus.

Meer over Absolutely Free Festival


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.