Grensoverschrijdend is Crossing Border op verschillende wijzen. Niet alleen is dit een festival dat oorspronkelijk in het Nederlandse Den Haag werd georganiseerd, maar sinds 2009 ook een Belgisch luik op poten zette. Evenzeer is er de programmatie die over de grenzen van de kunst heen gaat, zo is naast muziek, ook aandacht voor literatuur, film en beeldende kunst.

De diverse kunsten zullen net als tijdens de eerdere edities van 2009 en 2010 op de verschillende podia van de Arenbergschouwburg en het Toneelhuis in Antwerpen plaatsvinden. Evenzo in dezelfde lijn als voorheen, bestaat de line-up zowel uit gevestigde waarden, als uit nog op te merken talent: een beeldend kunstenaar als Jan Fabre wordt ten toon gebracht naast de ontluikende dichteres Delphine Lecompte. Aangezien in deze aankondiging echter het accent wordt gelegd op muziek, is het voorbeeld van de ervaren Heather Nova ten opzichte van een groen blad als Oscar & The Wolf nadrukkelijker te bepleiten.

Simone Felice
Simone Felice
Van de muzikanten die aantreden op zaterdag, behoeft Heather Nova waarschijnlijk het minst inleiding. Deze deerne die in 1967 geboren werd op Bermuda, scoorde haar eerste successen in 1994 en maakte met ‘300 Days At Sea’ een album dat – na enkele jaren wisselend succes – flink wat lovende commentaren oogstte. Het zou dus goed kunnen dat het onschuldige bloemenmeisje van weleer eindelijk tot muzikale wasdom gekomen is. Verder is het uitkijken naar de fratsen die Simone Felice – mede-oprichter van The Felice Brothers – ten berde kan brengen. Hij schreef een boek over een blinde oorlogsveteraan en zal passages daaruit afwisselen met oud en nieuw muzikaal werk. Verder is het op vrijdagavond reikhalzend uitkijken naar de passage van de immer imposante Josh T. Pearson (VS) die ondermeer een indrukwekkende set afwerkte op Boomtown, Gent, eerder dit jaar. Ook de heren van You Raskal You zullen ongetwijfeld een hoge borst opzetten, daar ze voor een onvervalste thuismatch staan.

De dames van Larkin Poe
De dames van Larkin Poe
Op zondag, de tweede en tevens laatste dag van Crossing Border, lijkt evenzeer allerlei lekkers te serveren. Zo kan vooreerst melding worden gemaakt van CAKE, de Amerikaanse band die al ruim twintig jaar stevig staat met hun vaak ludieke funky poprockmuziek. Hun culthitje ‘I Will Survive’ is tekenend, maar mag niet misleidend benaderd worden, de groep rond John McCrea is namelijk veel meer dan deze cover van discoqueen Gloria Gaynor. Uit Belgische hoek kan worden uitgekeken naar de jonge wolven van Oscar & The Wolf. Dit is de groep rond Dilbekenaar Max Colombie, een prille twintiger. De sfeer die door hen gecreëerd wordt, doet in de eerste plaats denken aan Bon Iver, wat zich uit in een dromerige muzikale sfeerschepping. Verder is ook James Vincent McMorrow zéker een aanblik waard. Deze Ier kan zich beroepen op een unieke stem, die hem meermaals naar desolate hoogten brengt. Voor zijn bejubelde debuut ‘Early In The Morning’ trok hij zich vier maanden terug in een hut aan de kust. Het resultaat was een ingetogen kunststuk. Op zijn huidige tournee wordt hij geruggensteund door een uitgebreide achtergrondband, waardoor de intimiteit misschien iets minder nadrukkelijker zal zijn, maar het verwezenlijkt wel de opening om een grootsere liveklank te bekomen. Frisse folkpop van het vro(u)welijke Amerikaanse duo Larkin Poe – op basis van mandoline en dobro – kan evenmin links blijven liggen. De kunde van The Low Anthem (VS), ten slotte, verdient twee jaar na hun eerste passage op Crossing Border opnieuw een betoog.

Meer over Crossing Border


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.