Voor het tweede jaar op rij landt het grootste alternatieve literatuur- en muziekfestival van Europa, Crossing Border naast Nederland ook in Antwerpen neer. Dat dit een spraakmakende gebeurtenis is, blijkt uit het feit dat de tickets van vorige editie op een hip en een wip uitverkocht waren. Dat terwijl het programma van 2010 nog meer veelbelovend is, en nog wordt aangevuld met twee voorafgaande concerten van spraakmakende bands in een zeer aparte setting.

Het feitelijke programma van Crossing Border Belgie speelt zich af op zondag 21 november in de vier karaktervolle ruimtes van de Arenbergschouwburg. Toch is er al een pittig voorsmaakje. Vrijdagavond vooraf komt niemand minder dan de theatrale, hedonistische singer songwriter Rufus Wainwright zijn melancholische liedjesbundel op zijn eentje te berde brengen door eerst integraal zijn laatste plaat ‘All Days Are Nights, Songs for Lulu’ te spelen en erna een ‘best of’ show weg te geven. De dag erop doet de Amerikaanse indieband Mercury Rev het complex aan, met een speciaal opgezet Clear Light Orchestra (en een grote verrassingsact) om avant gardistische films muzikaal in te kleuren in een psychedelisch, ambientesk gitaarexperiment. Maar de grote massa zal allicht op de 21ste met Crossing Border kunnen kennismaken, hetzij via muzikale, hetzij via literaire weg.

Mercury Rev
Mercury Rev
Op muzikaal vlak worden op een dag van 8 uur tijd immers grootheden als indiepopband Spoon, laatavond droomsfeerproject Low of charismatische songwriter Ed Harcourt op de menigte losgelaten. Die laatste heeft met de geboorte van zijn dochter op het recent verschenen ‘Lustre’ overigens zijn impressionante, zwartgallige zielsroerselen naar een heerlijk verlicht niveau getild. Maar ook minder grote en gekende namen komen een even sfeervolle act neerzetten. Zo zullen de jonge zusjes uit Sussex, Smoke Fairies, de menigte proberen te betoveren met hun frêle, etherische folkpop, zal de arty indieband Field Music (afsplitsing van The Futureheads) voor bevreemdende maar toch hippe muzikale spinsels zorgen en gaat het nieuwe popwonder Local Natives - in één adem genoemd met Fleet Foxes - voor vertrouwde, harmonieuze vocale songs met een pittige inslag.

Op literair vlak valt er al even veel te snoepen. Hollywoodster Michael Madsen (corrupte rechercheur Mr. Blonde in Tarantino’s ‘Reservoir Dogs’) openbaart zijn leven als altijd onderweg acteur via vluchtige beatpoëzie. De Nederlandse ex-drugverslaafde DBC Pierre stelt zijn nieuwste roman voor waarin het corrupte bankwezen uit de 21ste eeuw aan de tand gevoeld wordt en de volprezen, gerenommeerde schrijfster Almudena Grandes legt de gekwetste zoel bloot van de getergde Spaanse bevolking onder het juk van Franco.

Smoke Fairies
Smoke Fairies
En dan zijn er nog die paar bruggen die tussen woord en klank gebouwd worden. Politieke punkpoëet John Cooper Clarke, die ondermeer samen met The Sex Pistols, Buzzcocks en Joy Division rondtoerde in de hoogdagen, komt zijn Britse gal nog eens uitspuwen op de maatschappij en straatdichter Scroobius Pip, die bekend werd door voor rijen wachtende bezoekers aan hiphopshows te rap-dichten, doet hetzelfde maar dan op een net iets andere manier. BP Fallon die door Jack White werd aangesproken samen een album uit te werken, zal zijn extraverte spoken word music laten omringen door muzikanten uit legendarische bands als Blondie en New York Dolls.

Wie echt gaat graven, en dat valt zeker aan te raden, kan echter nog tientallen andere interessante acts terugvinden. Crossing Border blijkt ook nu weer een grote uitdaging en unieke ontdekkingstocht te bevatten. Meer nog, gezien de grote hoeveelheid uiterst boeiende acts die op één dag en in één complex worden samengebundeld, rijst stilaan de vraag  waarom ook in België niet gedacht wordt aan meerdere volwaardige programmadagen. Maar alles op zijn tijd.

Meer over Crossing Border 2010


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.