De bedoeling van deze release is tweezijdig. Eerst en vooral zal de opbrengst ervan gebruikt worden om een huis voor Daniel Johnston te kopen. De producers Mark Linkous en Jordan Trachtenberg hopen ook dat de nummers van Daniel Johnston meer bekenheid krijgen als ze gespeeld worden door bekende artiesten. Johnston is dan ook een onbaatzuchtige undergroundartiest die zijn eerste nummers enkel op tape opnam en ze aan vrienden en fans gaf. De bedenkelijke opnamekwaliteit die daarmee gepaard gaat, kenmerkt ook een aantal nummers op de tweede cd van deze compilatie, waarop de originele tracks staan. Daaruit blijkt wat voor een getalenteerde songwriter Johnston wel is. Zijn doodeerlijke liedjes hebben onderwerpen die variëren van liefdesverdriet tot levenstips.
Opener 'My Life Is Starting Over Again' door Teenage Fanclub en Jad Fair start de compilatie opgewekt en dat wordt verdergezet door Clem Snide, dat een poppy versie heeft gemaakt van het anders weemoedige 'Don't Let the Sun Go Down on Your Grievance'. Beck doet dan weer het omgekeerde. Zijn cover van 'True Love Will Find You in the End' legt in de countrystijl van zijn laatste plaat de tristesse bloot die in de originele opname minder aan bod komt. Sparklehorse en The Flaming Lips kozen voor de naïeve ballad 'Go' en doen hun werk in stijl. Meer bekend volk is er met Tom Waits, die extra blues toevoegt aan 'King Kong' en Eels, die niets extra bijdraagt met zijn versie van 'Living Life'. Niet alleen verrijkt Calvin Johnson het anders aangrijpende 'Sorry Entertainer' niet, hij doet afbreuk aan het nummer door de hoekige energie weg te laten.
Toch is deze compilatie een mooie samenvatting van en kennismaking met het werk van Daniel Johnston. Met de verleidelijke formule van covers valt te hopen dat Johnston de aandacht krijgt die hij als ambachtelijke singer-songwriter verdient. Het nummer 'Rock This Town' uit het nog te verschijnen album 'Lost and Found' doet alvast het beste beloven.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.