Het nieuwe concertseizoen is nog maar pas uit zijn startblokken geschoten of het Gentse Kunstencentrum Vooruit kondigt aan dat haar jarenlange partnerschap met de JazzLab Series blijft voortduren. Nicolas Kummert, die onlangs nog voor Prova Records zijn debuut als bandleider opnam, is intussen bezig met zijn laatste concerten en speelt op 30 september een set, terwijl De Beren Gieren, het geestige pianotrio dat Gent Jazz dit jaar mocht aftrappen, zich klaarstoomt voor een tournee langs negen podia. In Vooruit staat Kummert overigens geprogrammeerd in schoon gezelschap: de onbekende (maar onbeminde) Viktor Tóth speelt na Kummert immers een set.

Kummert is hot

Nicolas Kummert Voices (foto: JazzLab Series)
Nicolas Kummert Voices (foto: JazzLab Series)

Dat Nicolas Kummert een echte hype zou worden, zat er al langer dan vandaag aan te komen. Hij maakte deel uit van Groove Thing, het seventies funk-kwartet van de Belgische wonderboy Jef Neve, én speelde mee op ‘Sound Tracks’, het schitterende debuut van Yves Peeters bij de W.E.R.F. In die band leerde hij Nicolas Thys kennen, meteen de bekendste naam uit Kummerts eigen formatie Voices. Het debuut van die groep, ‘One’, is een ode aan hun beider passie: de menselijke stem. Daarvoor strikte de saxofonist ook Lionel Beuvens op drums, naast twee andere zielsbroeders. Zo neemt Hervé Samb plaats op een gitaarkruk om zowel riffjes te tokkelen als mee te zingen, onder subtiele begeleiding van Jozef Dumoulin, die op de tournee vervangen werd door de Fin Alexi Tuomarila. Tuomarila, die momenteel ook deel uitmaakt van het Tomasz Stanko Quartet, is vanaf heden de vaste pianist van Kummerts kwintet, waarin Dumoulin slechts een tijdelijke rol vervulde.

Uiteindelijk werd de plaat een eigenzinnige mix tussen jazz en pop, waarop uiteraard erg veel zang te horen was. De meningen over ‘One’ waren echter nogal verdeeld: sommigen vonden de formule gewaagd en spraken van een geslaagde symbiose, anderen laat het allemaal nogal koud, omdat de muziek te vrijblijvend zou zijn. Het programma van ‘One’ live brengen is hoe dan ook geen gemakkelijke opgave, gezien Kummert en co niet altijd kiezen voor een eenvoudige intonatie. Om de tracks van ‘One’ op een podium overtuigend te brengen, zal Kummert zichzelf dus moeten overtreffen. Of de man echt zoveel in zijn mars heeft, valt echter af te wachten.

Interessante double bill

Nicolas Thys (foto: JazzLab Series)
Nicolas Thys (foto: JazzLab Series)

Na het optreden van Nicolas Kummert Voices palmt het Viktor Tóth Tercett (Hongaars voor “trio”) ft. drummer Hamid Drake het podium in. Viktor Tóth is misschien niet de meest opzienbarende naam, maar de man maakt momenteel bijzonder veel furore in zijn eigen land en vermengt de plaatselijke volksmuziek met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse elementen. Het is echter vooral uitkijken naar Hamid Drake, die inmiddels terugblikt op een indrukwekkend lijstje van muzikale gasten waarmee hij reeds optrad. Dat zo iemand Vooruit vereert met zijn aanwezigheid, illustreert dat het huis de voorbije jaren een stevige jazzreputatie vergaard heeft onder muzikanten. Tóth heeft een diepe klank die verwijst naar bijvoorbeeld landgenoot Manuel Hermia en sluit daarmee aan bij het lijstje van muzikanten dat een boontje heeft voor spirituele muziek. De frontman wil naar eigen zeggen zijn roots niet verloochenen en het geluid van het trio is dan ook redelijk conventioneel. ‘Climbing with Mountains’, de meest geroemde cd van Tóth tot nog toe, had dan ook een vrij herkenbaar en braaf geluid, waarin de saxofonist toch speldenprikjes durfde geven dat hij af en toe verder en dieper wilde gaan. Met Drake aan de drums en Tóths vriend Mátyás Szandai als bassist zijn de omstandigheden ideaal: het Viktor Tóth Tercett belooft bezielde jazz in een vrije vorm… Niet alleen bij Vooruit weten ze dat overigens, want op 30 september speelt Viktor Tóth ook een namiddagconcert in het kader van Jazz Brugge.

Meer over Nicolas Kummert Voices & Viktor Tóth Tercett feat. Hamid Drake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.