Op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari zet het Antwerpse muziekcentrum Trix opnieuw zijn deuren open voor het jaarlijkse openingsfeest We Are O’pen. Ook dit jaar worden prominenten uit de vaderlandse rockscene gekoppeld aan enkele buitenlandse gasten en een hoop aanstormend talent van eigen bodem.

Op 10 februari staat het optreden van The Hickey Underworld centraal. Frontman Younes Faltakh en de zijnen wonnen in 2006 al Humo’s Rock Rally, maar wachtten vervolgens drie jaar om hun titelloze debuutplaat op de wereld los te laten. Het resultaat mocht er zijn: het Antwerpse viertal grossierde in messcherpe gitaarrock wiens muzikale vernuft soms goed verscholen zat onder een dikke laag noise en distortion. Opnieuw drie jaar later acht men de tijd rijp voor langspeler nummer twee. Het kleinood gaat gebukt onder de cryptische titel ‘I’m Under the House, I’m Dying’ en wordt nu officieel aan het grote publiek voorgesteld.

Drums Are For Parades
Drums Are For Parades
Er passeert nog wel meer schoon volk de revue. Het bebaarde triumviraat Drums Are For Parades bracht in 2010 het verpulverende ‘Master’ uit, een luidruchtige smeltkroes van heavy metal, hardcore, punk en noise rock. Op een podium moeten de Gentenaren allerminst onderdoen voor de epische krachttoeren van The Hickey Underworld. De buitenlandse bijdrage komt van het Chris Brokaw. Brokaw legde met zijn groep Codeine de basis voor het slowcoregenre (zie ook: Low en Sparklehorse). Recentelijk vormde hij een duo vormen met Stephen O’Mally, die zijn strepen verdiende bij de drone/doom van geluidsterroristen Sunn O))) en Khanate. In afwezigheid van zijn metgezel moet Brokaw het echter solo zien te rooien. Afwachten dus wat het wordt, maar 'intensiteit' is ongetwijfeld het codewoord.

De lokale Antwerpse muziekscene ziet zichzelf ook goed vertegenwoordigd met onder meer Humble Flirt en Bed Rugs. Humble Flirt won de publieksprijs op de laatste editie van het provinciale popconcours FrappantPOP en pakt uit met jachtige, sfeervolle indierock die ontegensprekelijk aan de ribben blijft kleven. Bed Rugs heette in een vorig leven The Porn Bloopers: in 2007 wonnen ze FrappantPOP en een jaar later haalden ze zelfs de finale van Humo’s Rock Rally. Onder de nieuwe groepsnaam wordt de gruizelige stonerrock van weleer ingeruild voor psychedelische, Beatleske pop. Met Pascal Deweze (Sukilove, Broken Glass Heroes) achter de knoppen belooft dat voor hun debuutplaat.

Little Trouble Kids
Little Trouble Kids
Op 11 februari zijn het opnieuw de Belgen die de boventoon voeren. Op zijn ijzersterke debuut ‘Well Hunger’ terroriseerde het Gentse Kapitan Korsakov de trommelvliezen met een onversneden, trashy noiserock die het midden hield tussen Sonic Youth en The Melvins. Hun tweede worp ‘Stuff & Such’ zag onlangs het levenslicht en laat behalve schuimbekkende woede ook melodieën, spaarzame introspectie en zowaar een banjo horen. Stadsgenoten Little Trouble Kids debuteerden in 2010 als Boston Tea Party maar zagen zich onder juridische druk van een gelijknamige Nederlandse coverband genoodzaakt onder een nieuwe naam door het leven te gaan. Hun catchy garagerock en weirde popmuziek is op het nieuwe ‘Adventureland’ gelukkig helemaal intact gebleven.

Creatieve duizendpoot Tijs Delbeke heeft een verleden als gastmuzikant bij dEUS en staat momenteel op de loonlijst van Dez Mona. Bij zijn geesteskind Sir Yes Sir bepaalt hij zelf de muzikale marsrichting: tegendraadse rock die stoeit met keyboards, saxofoon en elektronica. Onregelmatige maatsoorten, hoekige ritmes en speciale geluiden worden zo vanzelfsprekend geïntegreerd dat ze haast niet meer opvallen. Blaudzun is het alter ego van de Nederlandse singer-songwriter Johannes Sigmond, genoemd naar een onbekende Deense wielrenner uit de jaren zeventig. Op zijn nieuw album ‘Heavy Flowers’ strooit onze noorderbuur kwistig met grootse, rijk gearrangeerde popmuziek die heen en weer schippert tussen Arcade Fire en Beirut.

De line-up van We Are O’pen beperkt zich niet tot de bovengenoemde namen. Met onder andere Rones, Ping Pong Tactics en Superlijm staan nog enkele pareltjes uit de Vlaamse klei op het programma. Het belooft in elk geval een veelzijdige tweedaagse te worden: We Are O’pen toont een interessante dwarsdoorsnede van wat muzikaal Vlaanderen dezer dagen te bieden heeft.

Meer over We Are O'pen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.