13 & God is een samenwerkingsproject van de Duitse rockband The Notwist en het Amerikaanse hiphopcollectief themselves. Wat zo’n samenwerking oplevert is altijd even afwachten. Het gros van de “supergroepen” slaagt er immers niet in om boven de som van de delen uit te komen. Erger zelfs: doorgaans kan er beter van een verschil gesproken worden. Dat de kaarten bij de bands van respectievelijk Markus Acher en Adam Drucker (beter bekend als doseone) anders liggen, bewees het titelloze debuut uit 2005.

Dat het bovendien mogelijk was om de combinatie van elektronische verfijning, gemillimeterde gitaarrock en de atypische raps (de nasale stem van doseone alleen al) ook op een podium overeind te trekken en te houden, bewees het collectief tijdens optredens in de AB en op het Dour festival. Acht jaar na het eerste album, kwam 13 & God met een vervolg op de proppen: ‘Own Your Ghost’. De cd laat horen dat de symbiose van de twee groepen nog steeds niet uitgewerkt is: niet op plaat, noch op het podium, zoals ze in het voorjaar in het kunstencentrum STUK overtuigend lieten horen.

 

Over de audio

De inzet van ‘Armored Scarves’ is voor Markus Acher op akoestische gitaar en met zijn lichte, wat aarzelende stem. Geleidelijk aan kruipt de elektronica samen met enkele andere instrumenten binnen om meer en meer op het geluid te gaan wegen.

Bijzonder mooi in deze track is de polyfone stapeling van de zanglijnen. Op 1’14” krijgt die van Acher het gezelschap van zachte stemmen die over zijn partij te horen zijn. Iets meer dan twee minuten ver verschijnt het stemgeluid van doseone, aanvankelijk nog bescheiden en in lange notenwaarden.  

Iets voor de het nummer twee en een halve minuut weg is, neemt doseone het heft in handen, terwijl Achers refreintje gewoon doorloopt. Op deze dubbele zanglijn wordt op 3’24” een derde laag stemmen geplaatst waarboven rond 3’43” ook de lange noten van doseone (reeds te horen op 2’09”) geschoven worden.

 

Meer over 13 & God


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.