7K Oaks is een Italiaans-Duits improvkwartet dat begin 2008 een eerste cd uitbracht via het Italiaanse label Die Schachtel. De groep bestaat uit bassist Massimo Pupillo (Zu), Alfred 23 Hart (Otomo Yoshihide's New Jazz Orchestra, Heiner Goebbels, John Zorn, FM Einheit) op rieten en elektronica, percussionist Fabrizio Spera (Peter Kowald, Otomo Yoshihide, Tom Cora, Conrad Bauer) en Luca Venitucci (Zeitkratzer, Peter Kowald, Otomo Yoshihide, Axel Dorner, Jerome Noetinger) op accordeon, piano en elektronica.
De combinatie van hun uiteenlopende achtergronden van freejazz, hedendaagse klassieke muziek, muziektheater, experimentele rock en vrije improvisatie resulteert in 7K Oaks in een elektro-akoestisch klank- en spelidioom dat uiteenlopende vormen kan aannemen.

Over de audio

In 'The Invisible Tower' is duidelijk te horen dat de muzikanten van 7K Oaks niet alleen kaas gegeten hebben van vrije improvisatie. De inzet met de scherpe elektronica en de donderende bas en metrisch afgelijnde drumpartij die er op volgen zorgen van meet af aan voor een weinig stereotiep improvisatorisch klankbeeld. Het duidelijke metrum verwatert pas wanneer de saxofoon naar toonbuigingen grijpt.
Het donderende van de baslijn komt na enige tijd zachtjes terug in het gezelschap van een nerveus draaiende Venitucci. Wanneer Alfred Hart terug opduikt, is het alsof Fabrizio Spera zich diens destabiliserende werk van daarnet herinnert, waardoor hij – lichtelijk in paniek – gaat versnellen. Wanneer de saxofoon helemaal wegvalt ziet Spera zijn kans schoon om helemaal vrij te spelen, waarna hij – samen met Massimo Pupillo – in duistere oorden belandt.
Geleidelijk aan komt de groove terug en bouwt de muziek met dissonante accordeonakkoorden, hoge saxklanken en noisy geluiden op naar een psychedelisch hoogtepunt.

Meer over 7K Oaks


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.