Hoewel het aantal groepsleden van het Animal Collective reeds als drie en zelfs vier geregistreerd werd, bestaat de kern van het collectief nog steeds uit Avey Tare (David Portner) en Panda Bear. Met hun tweetjes zijn ze verantwoordelijk voor de cd 'Sung Tongs'. Het gevaar dat deze een tussendoortje zou worden was meer dan reëel, wetende dat ze het afgelopen jaar (2003) niet minder dan drie albums en een split 12" op de wereld loslieten en dat er getoerd werd met zowel múm als Four Tet. Het drukke schema heeft de twee New Yorkers er echter niet van weerhouden om van 'Sung Tongs' een volwaardige cd te maken. En wat voor één! Meer dan enkele gitaren, wat percussie en vooral hun buitengewone stembehandeling hebben ze niet nodig om een wereld te creëren die met geen andere te vergelijken valt.

Over de audio

'Leaf House' is de openingstrack van de cd 'Sung Tongs' en meteen één van de hoogtepunten van het op zich al bijzonder fraaie schijfje. De subtiele mix van allerhande stemeffecten, restjes gitaar en percussie klinkt tegelijkertijd hilarisch en buitenaards mooi. De melodietjes die het Animal Collective hier hanteert zijn onwaarschijnlijk eenvoudig, waardoor alle ruimte gegeven wordt aan de kleur van de stemmen en de stapelingen er van. Ergens tussen psychedelica, folk en kampvuurgezang in zwevend, wordt 'Leaf House' zo een onmogelijk te catalogeren track die beluistering na beluistering blijft boeien. Niet dat er elke keer iets anders gehoord kan worden, maar dat is ook niet nodig: de charme van het nummer is en blijft onweerstaanbaar.

Naast 'Leaf House' dat deze maand op Kwadratuur.be te horen is, kunnen het nummer 'Who Could Win a Rabit' (ook uit 'Sung Tongs') en de bijbehorende video beluisterd en bekeken worden op:
http://www.fat-cat.co.uk/amcollective_small.mov (lage resolutie)
http://www.fat-cat.co.uk/amcollective_large.mov (hoge resolutie).

Meer over Animal Collective


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.