In 2001 werden Mathijs Bertel en Alexander Baert gevraagd om op te treden tijdens het kunstenfestival Bolwerk. Het werd niet meteen de start van een intensieve samenwerking, want pas twee jaar later (2003) werd kwam er een vervolg toen de Spaanse rockband Henry hen vroeg als voorprogramma voor hun Belgische concerten. Dit keer bleef het vuurtje wel langer branden en de twee namen de tijd om de studio in te duiken voor de demo 'Hide From the Beast'.
Het volgende jaar werden Bertel en Baert winnaar van de CJP-wedstrijd Het Jong 2004 en eind 2006 verscheen hun eerste volwaardige cd 'The Postman is a Girl'. De bezetting van de groep is ondertussen verdubbeld tot Mathijs Bertel aan de elektronica, de saxofonisten Bram De Vreese en Ruben Vercaemer en Jan Dhaene op keyboards. Mede-oprichter Alexander Baert heeft de band (tijdelijk?) verlaten.
Ansatz der Maschine maakt deel uit van het collectief Je m'en Fish.

Over de audio

Van alle nummers op 'The Postman is a Girl' is 'Over-Expozed Frozen Stars' een van de meest betoverende. Steeds fijngevoelig en subtiel zweven door het nummer diverse invloeden die er niet dik opgesmeerd worden, maar eerder latent aanwezig zijn als geuren. De duimpianoachtige klanken doen Afrikaanse aan, terwijl een kort motiefje dat later bijgevoegd wordt het geheel een Oosterse toets geeft.
Ook het gebruik van elektronica getuigt van een uitzonderlijk gevoel voor nuance. Door clicks & cuts, kleine rateltjes en beats die zich niet opdringen wordt 'Over-Expozed Frozen Stars' kristalhelder gehouden, van de eerste tot de laatste seconde. Zelfs wanneer een opstoot van net iets drukkere ritmes de muziek even schuin naar drum'n'bass laat knipogen.

Meer over Ansatz der Maschine


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.