Onze noorderburen zijn niet meteen gekend om hun bloeiende alternatieve scène. Daarin proberen de heren van At the Close of Every Day verandering te brengen. Deze band bestaat eigenlijk slechts uit drummer / zanger Minco Eggersman en gitarist Axel Kabboord, die zich live en in de studio omringen met een aantal extra muzikanten. In 2003 mochten ze na het succes van hun debuut 'Zalig zij de armen van geest' het voorprogramma verzorgen op de Europese tournee van 16 Horsepower. Voor hun tweede album 'The Silja Symphony' lieten ze zich inspireren door een documentaire over de ramp met de Estonia, het schip dat in 1994 naar de bodem van de Finse wateren zonk, zo diep dat de 850 slachtoffers niet allemaal geborgen konden worden. Echter geen grote emoties en massa's pathos op deze conceptplaat, wel ingetogen, intimistische songs met af en toe een vleugje rock of postrock.

Over de audio

'4 Seasons' is één van de nummers die niet expliciet over de Estonia gaan, maar vanuit het algemene gevoel van melancholie en hoop er toch bij past. In het eerste deel van het nummer zit deze sfeer vooral in de bijna onverschillige, maar tegelijk zeer warme stem van Minco Eggersman. Daarnaast wordt deze stemming versterkt door de eenvoudige begeleiding – aanvankelijk enkel een akoestische gitaar. Ook tekstueel is het niet het vrolijkste nummer en blijft nostalgie de boventoon voeren. We pray the sun will shine next summer for all you boys and girls / Still tears they come and go every fall they won't let you down.
De instrumentale outro houdt het echter minder sober. Net wanneer het nummer lijkt uit de doven, vallen piano en drum in en wordt er met behulp van een slepende tegenmelodie in de trompet naar een instrumentale climax toegewerkt. At the Close of Every Day heeft duidelijk een eigen sound gevonden, waarin warme, heldere klanken de voorkeur krijgen op zware distortiongitaren of pathetische uithalen. Zodoende baadt '4 Seasons' in een sfeer van rust en melancholie, zowel tijdens de akoestische strofes als in de imposante trompettenapotheose.

Meer over At the Close of Every Day


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.