Het was door het horen van de muziek van Frank Bridge dat Benjamin Britten besloot zijn leven aan compositie te wijden. Britten studeerde als tiener bijna tien jaar lang bij Bridge en als blijk van dank schreef hij deze reeks variaties, gebaseerd op een thema uit Bridges tweede 'Idyll' voor strijkkwartet. Britten bouwt de bezetting wat uit – hij orkestreert voor volledig strijkorkest - maar houdt zich qua klankkleur (enkel strijkers) trouw aan de instrumentatie van Bridge. De 'Variations' zijn een jeugdwerk van de componist: ze werden in 1937 geschreven en kende hun première diezelfde zomer op het Salzburger muziekfestival.

Over de audio

De typische schrijfstijl van Britten, die modern en soms atonaal, maar altijd goed verstaanbaar is, komt hier mooi tot uiting. Na een introductie en na de voorstelling van het thema begint Britten aan negen karaktervariaties, dat wil zeggen, variaties waarin het karakter van het oorspronkelijke thema veranderd wordt. De componist neemt dit hier wel erg letterlijk: in elke variatie wordt een verschillende muzikale sfeer geschetst. Britten bedient zich van variaties in tempo, orkestratie, harmonisatie, metrum en, niet in de laatste plaats, speeltechniek. Deze 'Variations on a Theme of Frank Bridge' illustreren dan ook hoe vlot en virtuoos Britten, zelf amateur altviolist, met zijn strijkorkest omgaat. Omdat het hele werk te lang is om op de site te zetten, werden er, naast de inleiding, drie typische variaties uitgekozen, waarin Brittens manier van werken goed uiteengezet wordt.
Naast het interessante van het werk zelf, is deze specifieke uitvoering reden genoeg om er een audio over te maken: de weinig bekende Northern Sinfonia of England bewijst met haar hele cd dat ze over erg goede strijkers beschikt. De homogene klank van hun ensemble kan bijzonder innig klinken maar als het moet ook krachtig en vol. Er wordt een subtiel spel van klankkleur, door middel van vibrato, gespeeld: als dat moet wordt er erg veel gebruikt, bijna zoals op opnames van vijftig jaar of langer geleden, en soms weer bijna niets, wat een vlakke, 'witte' toon tot gevolg heeft.

Meer over Benjamin Britten


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.