Wie na de film 'Sister Act' met het beeld van de extatische Hollywoodgospel op het netvlies zit, kan best de Campbell Brothers als antidotum tot zich nemen: sacred steel (gospel van elektrische steel gitaren), recht uit de House of God Keith Dominion Church door een band die nog echt het woord brothers in de naam waardig is. Met Philipp, Darick en Chuck Campbell op respectievelijk elektrische gitaar, lap steel en pedal steel is de ruggengraat van de band een gezonde familieaangelegenheid die met Carlton Campbell (zoon van Phillip Campbell) op drum al gewaarborgd lijkt voor de toekomst. Van buiten de familie heeft zich bassist Malcolm Kirby bij de groep gevoegd, naast occasioneel ook de vocaliste Densie Brown en (voor de cd voor 'Can You Feel It?') de orgelist John Medeski (Medeski, Martin & Wood).

Over de audio

'Native Praise' is een nummer om in te bijten! Niet omwille van één of andere zwaar exotische smaak, maar door het onweerstaanbaar sappige. De losjes geslagen drumgroove, het smakelijke orgeltje en vooral de oneindige soepelheid van de snaarinstrumenten doen de instrumentale muziek echt zingen. De flexibiliteit van (bas)gitaar, lap steel en pedal steel is hier van die orde dat de grens met de menselijke stem flinterdun wordt, iets wat voor veel instrumentalisten nog steeds de ultieme droom is.
De gospel van de Campbell Brothers is hier (zoals op de andere tracks van 'Can You Feel It?') niet echt "raszuiver". Gemengd met country, soul en bluesreferenties krijgt hun muziek zo nog een extra rijkdom die vanaf 1'28" verder wordt geëxploreerd met wat bevreemdende harmonieën die in geen enkel cliché van de bovengenoemde stijlen thuishoren. Even later (1'51") worden deze samenklanken nog explicieter, waardoor de smaak van de muziek nog iets straffer wordt. Tot hete oosterse proporties blazen ze de temperatuur van hun muziek niet op. Zoals gezegd is 'Native Praise' geen exotica, maar wel een Amerikaanse inheemse keuken met een lekkere blik op andere tradities.

Meer over Campbell Brothers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.