De Canadese componiste Cassandra Miller ziet zichzelf niet als de kunstenaar in de spreekwoordelijke ivoren toren. Integendeel: haar rol in de maatschappij omschrijft ze zelf als die van een verhalenverteller. Niet in de letterlijke betekenis van het woord, maar wel omdat haar muziek steunt op intermenselijke relaties. Ze beschouwt zichzelf bovendien als iemand die anderen steunt en ondersteunt: andere componisten, uitvoerders en bij uitbreiding de hele maatschappij, waarbij ze oog heeft voor politieke en maatschappelijke tendensen.

Miller werd geboren en groeide op in Metchosin in de buurt van Victoria. Ze studeerde harp en compositie (aan de universiteit van Victoria), waarna ze naar Den Haag vertrok en terecht kwam bij compositieleraars Richard Ayres, Martijn Padding en Yannis Kyriakides. Na haar studies keerde ze terug naar Victoria om er compositie te doceren, maar na een jaar verhuisde ze naar Montreal. Miller is voorzitter van Innovations en Concerts, een vzw die concerten van experimentele muziek organiseert in Montreal.

Het Quatuor Bozzini (opgericht in 1999) wordt ook wel eens het Arditti Quartet van de Canada genoemd, naar het legendarische strijkkwartet dat tot op vandaag een van de grote voorvechters is van de moderne klassieke muziek. Het gaf sinds de oprichting in 1999 een 100-tal compositieopdrachten en verzorgde de creatie van ruim 150 werken. De recentste cd’s van het ensemble verschenen op het eigen CQB label.

Over de audio

‘Swainson’s Thrush’ is het tweede deel uit vijfentwintig minuten durende compositie ‘Warblework’. Het werk werd gepland jaren voor het uiteindelijk gerealiseerd werd. Om haar reis naar Den Haag te kunnen betalen, verkocht Miller delen van een nog ongeschreven muziekstukken. Zestig personen tekenden in en met ‘Warblework’ heeft ze de lege, verkochte notenbalken eindelijk gevuld.

De muziek reflecteert de persoonlijkheid van elk van deze zestig geldschieters en de drie middelste delen (waaronder ‘Swainson’s Thrush’) zijn gebaseerd op de zang van verschillende lijsters, wat meteen de titel van het audiofragment verklaart.

‘Swainson’s Thrush’ werd in juni 2011 opgenomen in de Église Ste-Théodésie in Calixa-Lavallée. Deze opname is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Cassandra Miller


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.