De Finse band Circle wordt op de site van het label Klangbad aangekondigd als "the most boring rock and roll band in the world". Saai is deze groep echter alleen voor diegenen die hun rock 'n' roll alleen vuil, simpel en eendimensionaal willen hebben. Een rechte lijn is er in het oeuvre van deze in 1991 in Pori (Finland) opgerichte band niet te bespeuren. Onder leiding van Jussi Lethisalo switchten de muzikanten met het grootste gemakt tussen psychedelica, repetitieve krautrock, vettige gitaarriffs, ijle soundscapes of versplinterende hardcore. Deze laatste twee extremen domineren bijvoorbeeld hun album 'Panic' – een van de zeven albums die de band in 2007 uitbracht. 'The Blaze Game' van Sunburned Circle (de verenigde troepen van Circle en Sunburned Hand of the Man – verscheen eveneens in 2007 op het Belgische label Conspiracy en laat een veel vrijer geluid horen.

Over de audio

Op 'Tyolaisten Laulu' uit 'Alotus' (2002) is goed te horen hoe subtiel en geraffineerd Circle omspringt met repeterende riffs en stabiele grondpatronen. De subtiliteit zit daarbij niet in het ontwikkelen van het muzikale materiaal, maar in de perfecte balans en in het transparante geluid, twee elementen die opmerkelijk genoeg ook goed hoorbaar zijn op een extreem heterogene plaat als 'Panic'.
Op een repetitieve ondergrond van een toon die steeds zeven keer na elkaar herhaald wordt, schuiven diverse gitaarmelodietjes binnen om zich daarna terug te trekken. Tot een grote stapeling komt het echter nooit: het overzichtelijke wordt steeds bewaard tot de melodieën geleidelijk aan gaan vervagen. Hier en daar is er nog een zacht spoor van het originele materiaal te herkennen, maar het afgebakende van het begin is er niet meer bij. Zo lijkt de muziek geleidelijk aan een auditieve illusie te worden, waarbij de luisteraar alle greep op de gitaren verliest, een effect dat uiteraard nog in de hand gewerkt wordt door de bedwelmende, licht dreunende onderbouw.

Meer over Circle


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.