Sunburned Circle bestond gedurende enkele uren op 5 september 2006, toen de Amerikaanse band Sunburned Hand of the Man – op tournee in Europa – en de Finnen van Circle elkaar troffen in een studio in Tampere (Finland).
Deze spontane ontmoeting ligt helemaal in de lijn van het arbeidsethos van Sunburned Hand of the Man dat eerder functioneert als een collectief van muzikanten dan als een vaste band. De groep ontstond uit het rocktrio Shit Spangled Banner, met daarin de latere Sunburned sterkhouders John Moloney en Rob Thomas. Met de komst van andere muzikale vrijdenkers ontstond echter al snel het niet te catalogeren geluid van Sunburned dat even graag flirt met freejazz, drones, als met psychedelische folk en gedesoriënteerde rock. De naam Sunburned Hand of the Man werd aangenomen na de release van 'No Dolby No DBX' in 1996. Van dat moment af produceerde de band een hele reeks platen die verschenen bij labels als Spirit of Orr, Ecstatic Peace en Smalltown Supersound of als cdr in eigen beheer. Van een groep muzikanten die op hun myspace World War II, Pizza en Ray Pettibon als referenties opgeven, kan verwacht worden dat ze niet altijd de geijkte kanalen gebruiken om hun platen uit te brengen.
Ook de fans van Circle weten wat het betekent om te speuren naar releases. Hun materiaal op kleine labels als Circles of Seventh Seal en Bad Vugum is niet meteen op te pikken in het plaatselijke grootwarenhuis. Ondertussen gaat dat al heel wat gemakkelijker met releases op Klangbad of No Quarter. Muzikaal zweeft dit Finse kwintet – in 1991 opgericht door Jussi Lehtisalo die nog steeds deel uitmaakt van de band – ergens tussen het bekendere post- of krautrockgeluid, stevige rock en een meer open benadering.

Over de audio

Geïmproviseerde muziek kan soms geweldig toegankelijk zijn, zeker wanneer de luisteraar getrakteerd wordt op een gemakkelijk te volgen riff en zich zodoende alleen maar moet overgeven aan het rijke geluid dat zich er boven ontwikkelt. Wanneer de baslijn van 'Variksenpelätin' haar definitieve vorm gevonden heeft, beginnen de muzikanten van Circle en Sunburned Hand of the Man met het uitbouwen van een track die deinend en schommelend de luisteraar geleidelijk aan hypnotiseert. Met de aanzwevende synthesizers, stemmen en gitaren wordt de track continu rijker en gevarieerder, waarbij het duidelijke metrum van bas en tropische percussie alles in het gareel houdt.
Sunburned Circle bestaat uit Jussi Lehtisalo (b, voc); Tomi Leppänen (d, synth); Mika Rättö (perc, synth); Janne Westerlund (g); Tuomas Laurila (ambient eff); Michael Flower (g, perc, rietblazer); Phil Franklin (perc); Michael Josef K (sax, elektr, voc); John Moloney (g, d, voc); Robert Thomas (b); Ron Schneiderman (g, perc)

Meer over Sunburned Circle


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.