Het is bewezen: "zot zijn doet geen zeer"! Mocht dat wel het geval zijn, dan lagen de muzikanten van Fanfare Ciocărlia waarschijnlijk al jaren op intensieve zorgen. Deze 12-koppige Roemeense zigeunerfanfare kneedt alles wat ze te horen krijgt en hen leuk genoeg lijkt voor een uitvoering om tot eigen arrangementen. Niets houdt hen tegen. Het resultaat is dan ook een mengelmoes van de meest uiteenlopende muziek, gedrenkt in een pikant zigeunersausje. Genialiteit grenst aan krankzinnigheid. Het is dus aan de luisteraar zelf om uit te maken in welke categorie deze koperblazers thuis horen.

Over de audio

'Hora arabeasca' is een nummer dat qua stijl nauw aansluit bij de traditie van zigeunermuziek uit de Balkan. Het bestaat uit twee grote delen, die zowel wat betreft instrumentatie als sfeer zeer verschillend zijn. In het eerste gedeelte stelt de voltallige fanfare verschillende hoekige en springerige thema's voor. Dit nummer is geschreven in een vierkwartsmaat, maar door bastuba's die afwisselend voor en na de tel spelen te combineren met snelle ritmische figuren van trompet, saxofoons en tenortuba's krijgt het geheel een voortdurende, hobbelige stuwkracht. Na dit eerste deel, waarin de verschillende instrumentengroepen van de fanfare hun opzwepende melodietjes hebben voorgesteld, zakt het geluidsniveau en blijft er slechts een borrelende mengeling van zwaar koper en saxofoon over. Hierover mogen dan eerst de altsax en daarna de (licht elektronisch vervormde) trompet hun emoties de vrije loop laten. Op het einde wordt het allereerste themaatje opnieuw herhaald. De vrolijke uitstap is afgesloten.

Costica "Cimai" Trifan (tp, voc); Pancirel "Panjo" Constandache (tp, voc); Radulescu Lazar (tp, voc); Oprica Ivancea (kl, as); Ioan Ivancea (kl); Daniel Ivancea (as, voc); Constantin "Pinca" Cantea (t); Monel "Gutzel" Trifan (t); Constantin "Sulo" Calin (tenor hn); Laurentiu Mihai Ivancea (bariton hn); Costel "Gisniaca" Ursu (grote trom); Nicolae Ionita (perc)

Meer over Fanfare Ciocărlia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.