Frank London als synoniem voor klezmer is misschien wat ver gaan, maar veel heeft deze man niet meer nodig om zijn muzikale status tot die proporties op te pompen. Als lid van de Klezmatics, Hasidic New Wave en natuurlijk zijn eigen Klezmer Brass Allstars (met o.a. collega-klezmer/jazzvedette Matt Darriau) bepaalt hij mee het internationale gezicht van de moderne klezmer. Zoals het een echte exponent van de New Yorkse muziekscène betaamt, is deze volksmuziekterm voor hem echter te beperkend. Met verschijningen aan de zijde van John Zorn, LL Cool J, Mel Torme, Lester Bowie's Brass Fantasy, LaMonte Young, They Might Be Giants, David Byrne, Ben Folds 5 en Mark Ribot mag duidelijk worden dat London ook buiten de wereld van de brede Joodse muziek een onverwoestbare reputatie heeft opgebouwd. Daarnaast verzorgde hij ook de muziek voor diverse films en theaterproducties en schreef hij een folkopera. Grote festivals als het North Sea Jazz Festival en het Lincoln Center Summer Festival zagen hem reeds als gast passeren, net als de tv-serie 'Sex and the City'.
Frank London is helemaal geen synoniem voor klezmer, hij is veel meer dan dat. Zeker met zijn Brotherhood of Brass dat met 2 percussionisten en zomaar even 8 blazers zich onophoudelijk over de luisteraars uitstort.

Over de audio

De 'Sacred Dance of the Scissors' is een stuk uit het repertoire van Harry Kandel, een Joods-Amerikaanse klarinettist en orkestleider die o.a. actief was in de band van John Philip Sousa. In 1916 vormde hij zijn eigen orkest Harry Kandel's Famous Inlet Orchestra, waarmee hij één van de pioniers van de moderne klezmer werd.
Het stuk bestaat uit een aaneenrijging van verschillende melodieën die soms op elkaar lijken. Hierdoor ontstaat een continu kabbelende vorm die met alle veranderingen ook vertrouwd klinkt. De begeleiding is vaak in onvervalste hoempastijl. Wanneer deze stijl verder ontwikkeld wordt (zie In detail), dan bloeit het arrangement open en komt een New Orleans brassband sound naar boven die perfect aansluit bij het Joodse van de klezmer.

Meer over Frank Londons Klezmer Brass Allstars


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.