Hendrik III was hertog van Brabant van 1248 tot aan zijn dood in 1261. Hij spiegelde zich graag aan het Franse vorstenhuis waarmee zijn familie diverse banden had. Zijn erfenis is tot op vandaag te zien in Leuven, dankzij de in zijn opdracht gebouwde Dominicanenkerk (Predikherenkerk) waar zich overigens de restanten bevinden van zijn grafsteen. Zelf was Hendrik ook artistiek actief, meerbepaald als trouvère (middeleeuwse dichter en/of componist die liederen in een Frans dialect schreven).
Het ensemble Graindelavoix werd opgericht door Björn Schmelzer in 1999 en staat nog steeds onder zijn leiding. In 2008 kreeg Graindelavoix een Klara prijs en een 10 van Classica Répertoire voor 'Poissance d'Amours', het derde album van het collectief. De plaat laat de groep horen in religieuze en wereldlijke muziek uit het Babant van de 13de eeuw.

Over de audio

Voor 'Amors m'Est u Cuer Entree' worden de stemmen van Graindelavoix ondersteund door vedel en luit, waarbij de instrumenten de ritmische stuwing extra beklemtonen. Dit, in combinatie met de eenvoudige en terugkerende melodieën en de techniek van voor- en nazang, maakt 'Amors m'Est u Cuer Entree' tot een potentiële meezinger. Bovendien is hier duidelijk te horen hoe belangrijk stemkleur is voor Graindelavoix. De verschillende solisten mogen hun eigenheid bewaren en laten horen, in tegenstelling tot vele andere vocale ensembles waarbij gestreefd wordt naar een homogene klank. Door de individuele klank van de verschillende stemmen krijgt de opname een extra dimensie qua kleur en intensiteit.

Meer over Hendrik III van Brabant


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.