De Franse componist en filosoof Hugues Dufourt werd geboren in 1943 in Lyon en studeerde piano, compositie en electro-akoestische muziek aan het conservatorium van Genève. In 1973 was hij een van de oprichters van het Ensemble l'Itinéraire en vier jaar later stond hij aan de wieg van het Collectif de Recherche Instrumentale et de Synthèse Sonore. Dufourt kreeg compositieopdrachten van diverse Italiaanse en Franse orkesten en ensembles voor hedendaagse muziek. Hij werd gelauwerd met verschillende prijzen, waaronder in 2000 de Prix du Président de la République namens de Académie Charles Cros voor zijn hele oeuvre. Hugues Dufourt wordt beschouwd als de theoreticus van de spectrale muziek.

Over de audio

'The Watery Star' uit 1993 is een werk waarin de klankeigenschappen die doorgaans de spectrale muziek kenmerken duidelijk hoorbaar zijn. Statische, brede akkoorden vormen de onderbouw waarbij de melodie (als er een is) opstijgt uit de akkoorden, maar er niet uit los geraakt. Door een orkestratie die veel gebruik maakt van strijkers en houtblazers refereert de muziek meer dan eens aan Debussy's impressionisme. Muzikale kenmerken als melodie, harmonie en klankkleur zijn hier onlosmakelijk met elkaar vervlochten en een verandering in één bepaald kenmerkt zorgt automatisch voor een bijkleuring van de andere.
Af en toe wordt het statische, bij moment sprookjesachtige karakter van de muziek verlaten voor een meer geanimeerde passage. Dit kan gebeuren door een ontwikkeling in de dynamiek (2'10"), een polyfoon kluwen (3'38" en 6'52") of een opflakkerende, homofoon gespeelde melodielijn (7'58"). Steeds plooit het stuk echter snel terug in de statische houding waaruit het ook vertrekt.

Meer over Hugues Dufourt


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.