Soms kan het plots erg snel gaan. Van het Antwerps-Brusselse septet Ifa y Xango verscheen in 2010 een eerste demo en in de daaropvolgende maanden speelde de groep in Rataplan, De Singer en het kunstencentrum STUK. In 2011 werd een volgende stap gezet met het winnen van de wedstrijd Jong Jazztalent. Dankzij deze overwinning mocht de groep in 2012 op het hoofdpodium van het festival spelen en enkele maanden later is er een eerste cd en een tour in het kader van de JazzLab Series.

Ambitieus zijn ze wel, de heren van Ifa y Xango. Niet alleen omwille van hun naam: een samentrekking van Ifa (wat staat voor de traditionele wijsheid en religie in de Afro-Latijnse cultuur) en Xango (dat het geestelijke even opzij schuift voor vuur, dans en passie) lijkt de band alles te willen omarmen en zo klinkt de muziek ook. Met een opmerkelijke bezetting van twee saxen en euphonium als blazers en een vierkoppige ritmesectie (piano, bas en twee percussionisten) kan het geluid van de groep diverse kanten op. Bovendien is hun debuut ‘Abraham’ een gevarieerde cd geworden die de band niet alleen als een groep met een rijp potentieel laat horen, maar die ook het homogene en de uitgekiende balans binnen het groepsgeluid naar voor brengt.

Over de audio

Zoals wel meer stukken op ‘Abraham’ is ‘Lot’ een typevoorbeeld van de groepsdynamiek binnen Ifa y Xango. De track begint met twee onafhankelijk en gelijkwaardige stemmen in tenorsax en euphonium. Later schuiven altsax, piano en het slagwerk mee binnen waarmee een soepele aangroei gerealiseerd wordt.

Daarna dunt het geluid uit tot alleen altsax, euphonium en drums overblijven. Wanneer er andere instrumenten bij komen, blijft de muziek echter transparant. Het geluid moet bij Ifa y Xango duidelijk niet volgespeeld worden, maar mag wel ademen.

Een tweede opbouw, met de tenorsax als centrale figuur, wordt op gang getrokken, maar de collega’s van tenorsax Viktor Perdieus schikken zich niet zomaar in hun begeleidende rol. Zo blijft ‘Lot’ een collectieve prestatie van de groep, die uitloopt op een afsluitende, klaterende  eruptie van pianist Seppe Gebruers.

Meer over Ifa y Xango


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.