Johann Sebastian Bach heeft op gebied van liturgische muziek ongelooflijk veel gecomponeerd: meer dan 200 cantates, twee Passies (Johannes en Mattheus), ontelbare orgelwerken en oratoria, waaronder het Weinachtsoratorium. Wat merkwaardig is aan dit werk is eerst en vooral de naam: die is namelijk voor een deel niet correct. Een oratorium is eigenlijk een soort niet-geregisseerde opera, met een religieus onderwerp en één waarbij alle uitvoerders (solisten, koor, orkest) samen op het podium staan. Eén van de solisten heeft dan (omwille van het gebrek aan actie op podium) de rol van verteller, meestal van Evangelist. Het Weinachtsoratorium daarentegen bestaat niet uit één verhaal, wel uit zes cantates die rond hetzelfde verhaal geschreven zijn: de geboorte van Christus. Het zijn zes afgewerkte stukken die bijeen gebundeld zijn en foutief de naam van oratorium meegekregen hebben. Het tweede deel van de naam is 'Weinacht'. Dit betekent gewoon 'Kerstmis' in het Duits, logisch te verklaren doordat alle zes de cantates opgebouwd zijn rond het Kerstverhaal.

Over de audio

'Fallt mit Danken, fallt mit Loben' is het openingskoor van de vierde cantate, die bedoeld is voor Nieuwjaarsdag. De vertaling van de (korte) tekst luidt als volgt: Kniel met dank en lof voor de troon van de Hoogste Waarheid! Gods Zoon wil voor de aarde de Redder en Verlosser zijn. Gods Zoon bedaart de woede en het razen van de vijand. Een lofzang voor God en meer bepaald voor Gods Zoon, Jezus Christus.
Het stuk bestaat uit drie grote delen, waarbij het derde deel een variatie is op het eerste (A-B-A'). Het B-deel bestaat op zich uit twee kleinere deeltjes gescheiden door een kort tussenspel. De volledige structuur is als volgt: voorspel - A - tussenspel - B (deel 1 - tussenspel - deel 2) - A' - naspel. Bach gebruikt dalende motieven die het knielen moeten voorstellen, de hoorns geven het stuk een plechtig en respectvol, nederig karakter.

Meer over J. S. Bach


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.