Jagwa Music kan bezwaarlijk een new band in town genoemd worden. Twintig jaar geleden ontstaan, oogt de bezetting van de groep echter opvallend jong, omwille van een hele reeks veranderingen in de line-up. De momenteel achtkoppige groep opereert vanuit Dar es Salaam in Tanzania. In de voormiddag verdienen de bandleden het  noodzakelijke inkomen om de weekdag door te komen (het weekend is helemaal gereserveerd voor de muziek) als stand in taxichauffeur wanneer diegenen die wél een rijbewijs hebben niet komen opdagen.

De combinatie van Afrikaanse percussie en low budget keyboards ontstond toen Casio klavieren betaalbaar werden voor minder vermogende Tanzanian. De combinatie van de elementaire elektronica en reeds bestaande dansmuziek leeft sindsdien onder de naam mchiriku.

Momenteel bestaat Jagwa Music (de naam van de band is een verbastering van die het Franse gevechtsvliegtuig Jaguar) uit acht performers: twee keyboardspelers, vier percussionisten, de onvermoeibare mc Jackie Kazimoto en een danseres. Het album ‘Bongo Hotheads’ (Bongo is de bijnaam voor Dar es Salaam) verschijnt eind mei bij Crammed. Het album werd gemixt door Vincent Kenis, drijvende kracht achter de Congotronics-reeks van onder andere Konono No. 1 en de Kasai Allstars.

Over de audio

Ze zoeken o zo graag het randje op, de percussionisten van Jagwa Music. Het lijkt ze maar net te lukken om in tempo te blijven. De veranderende ritmiek (duidelijk te horen aan de steeds wisselende basritmes), de schijnbare rommelige speelstijl en het versnellende effect, geven de indruk dat het niet zo nauw komt, maar toch slagen ze er in de boel samen te houden en het tempo te bewaren.

Boven de percussie zweven de keyboards, die vooral in het begin dominant zijn door de twee lagen die boven elkaar gestapeld worden en waarin (toeval of niet) duidelijk de harmonisatie van ‘La Bamba’ te bespeuren is.

Op 2:08 neemt de muziek een drastische wending: het geluid wordt zachter, de percussie lichter (maar de muzikanten blijven op het randje spelen) en de keyboards veranderen van melodie, iets wat ook later in de track nog meermaals zal gebeuren. Links en rechts zijn in de Casio’s duidelijke fouten te horen, maar die vormen geen obstakel voor de denderende en doorrazende drive.

Meer over Jagwa Music


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.